KRALJICA JESENI

Jedna jabuka na dan...

Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedete sa žitaricama
212 pregleda 0 komentar(a)
jabuka, jabuke, Foto: Shutterstock
jabuka, jabuke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:19h

Jabuka ima i do 40 posto vitamina C, sadrži i vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta karoten. Sadrži i minerale kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. Bogata je polifenolima - biljnim spojevima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Opšte je poznato da bar jedna jabuka dnevno doprinosi opštem zdravlju.

Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuva, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznato je i jabukovo sirće. Jabuka sadrži i šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromu i boje.

Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedete sa žitaricama.

Jabuke su korisne:

Protiv tromosti, nadutosti i pokvarenog želuca - nekoliko nedjelja tri puta dnevno pojedite po jednu kiselu jabuku srednje veličine sat do dva prije ili poslije jela.

Protiv dijareje - jesti izrendane jabuke ili kompot od jabuka. Posebno se preporučuje korišćenje kiselih jabuka. Izrendane jabuke ne zaslađivati, a pre nego što se pojedu, ostaviti ih malo na vazduhu da potamne.

Za bolju probavu - redovno jesti pečene ili kuvane jabuke ili kompot od jabuka, posebno u zimskom periodu. Preporučljivo je posle doručka i večere pojesti po dvije sveže jabuke i tako pet dana

Kako je kalorijski siromašna (100 g jabuke ima oko 40 kalorija), dobar je izbor i kod redukcijskih dijeta. Takođe, jabuku možete koristiti u terapijske svrhe, što dodatno opravdava njenu konzumaciju.

Na primjer za regulaciju stolice i stabilizaciju crevne flore pojedite jednu do dve sirove (ili pečene) jabuke; za podsticanje znojenja kod visoke temperature, u prokuvanu kašu od jabuka dodati med i limunov sok i popiti vruće.

Ukoliko ste prehlađeni ili imate grip, 30 g sušenih jabuka stavite u 2 dl ključale vode i kuvajte pet minuta.

I još...

Jabuke su dobre za zdravlje kostiju.

Jabuke mogu zaštititi želudac od oštećenja nastalih uzimanjem ljekova poput nesteroidnih protuupalnih antireumatika. Antioksidansi u jabukama mogu zaštititi mozak od starenja.

Jabuke sadrže antioksidanse koji štite pluća od oksidativnog oštećenja i na taj način pomažu u borbi protiv astme.