SAMOPOMOĆ

Bol u vratu riješite pritiskom prstiju za samo 60 sekundi

Ukoliko se bol ponavlja, zakažite pregled kako bi utvrdili i otklonili uzrok na duge staze
170 pregleda 2 komentar(a)
bol u vratu, vrat, Foto: Shutterstock
bol u vratu, vrat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2015. 20:01h

 Svakome od nas se makar jednom dogodilo da smo se probudili s ukočenim i bolnim vratom. Ova česta pojava može biti vrlo neugodna, ali isto tako  problem se može riješiti i kod kuće, bez intervencije masera ili fizioterapeuta.

Bolovi u vratu su toliko česti da su postali sastavni deo života većine, posebno onih koji na poslu sede ili dugo borave u nekom prinudnom položaju, posao u kancelariji, za računarom, studenti koji uče za stolom, ali i sportisti, čak ni fizički radnici nisu pošteđeni. Neka istraživanja su pokazala da godišnje najmanje trećina stanovništva ima bol u vratu. Kod većine je to po drugi put ili je bol već hroničan.

Za rješavanje problema je potrebno samo 60 sekundi

1. Korak

Prstima napipajte bolno mjesto na vratu i to tako da koristite desnu ruku ako je bol na desnoj strani, odnosno lijevu, ako je na lijevoj strani vrata

2. Korak

Prstom, ili prstima, u zavisnosti od površine pritisnite bolno mjesto. Bol pritom mora biti značajan, ali izdrživ. Ako ne možete dobro da dohvatite mjesto, umjesto prstiju upotrijebite tenisku lopticu ili neki sličan rekvizit.

3. Korak

Glavu polako okrenite suprotno od ukočene strane te je nagnite i okrenite dijagonalno, kao da želite bradom da dotaknete pazuh. Zadržite položaj 10 sekundi pa se  opustite.

Na ovaj način napinjete ukočeni mišić, a pritiskom ćete ga postepeno opustiti. Postupak ponovite desetak puta zaredom.

Ovaj postupak će smaniti neugodan bolu vratu, ali ukoliko se  ponavlja svakako posjetite ljekara specijalistu kako biste dijagnostikovali uzrok i terapiju koja će ga dugoročno ukloniti.

Preporučujemo za Vas