Omaž slavnom njemačkom reditelju: Muzej MOMA slavi opus Vima Vendersa

Slavni njemački reditelj na Berlinalu je predstavio svoj najnoviji film "Sve će biti u redu", u kome igra holivudska zvijezda Džejms Franko
56 pregleda 0 komentar(a)
Vim Venders (Novina)
Vim Venders (Novina)
Ažurirano: 15.03.2015. 18:50h

Njujorški MOMA muzej slavi opus Vima Vendersa, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih filmskih reditelja posljeratne generacije.

Ova izložba predstavlja saradnju sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu koji je u svom ovogodišnem izdanju imao omaž Vimu Vendersu.

Na festivalu reditelju je uručen počasni Zlatni medvjed za životno djelo.

Slavni njemački reditelj na Berlinalu je predstavio svoj najnoviji film "Sve će biti u redu", u kome igra holivudska zvijezda Džejms Franko.

Dokumentarac o njemačkoj koreografkinji Pini Bauš, koji je snimio u 3D tehnologiji, podstakao je Vendersa da istu tehnologiju primijeni i u intimnoj porodičnoj drami sa elementima trilera "Sve će biti u redu", o depresivnom piscu kome će tragičan događaj promijeniti život. Film je rađen prema originalnom scenariju mladog norveškog pisca Bjerna Olafa Johansena. Neki bi rekli bespotreban 3D trošak. Oni drugi će se diviti impresivnom portretisanju prirode i ljudskih stanja koja osciliraju u tri dimenzije.

Scena iz dokumentarca o Pini Bauš

Retrospektiva u muzeju MOMA obuhvata 20 dugometražnih i veliki broj kratkih filmova koji prikazuju široki opus Vendersove karijere, od njegovih eksperimentalnih radova kasnih šezdesetih - "Same Player Shoots Again"(1968), "Silver City" (1969)... do najnovijeg dokumentarnog filma "So zemlje", dokumentarnog prikaza brazilskog fotografa Sebastijana Salgada.

Ovaj dokumentarac dobio je specijalnu nagradu na filmskom festivalu u Kanu, a tokom marta biće pušten u širu distribuciju.

Tokom prve sedmice prikazivanja Venders će upriličiti svojevrstan masterklas sa svojim dugogodišnjim saradnikom piscem Peterom Handkeom.

Tom prilikom oni će predstaviti didtalnu veziju filma "Ljevoruka žena" iz 1978. godine, kao i digitalizovane verzije nekih od najvažnijih Vendersovih igranih i dokumentarnih filmova. Retrospektiva će kulminaciju imati revijom Vendersovih dokumentaraca o muzici, plesu i filmu. Retrospektiva Vima Vendersa u MOMI trajaće do 17. marta.

Venders je dobitnik brojnih nagrada, uključujući Zlatnu palmu u Kanu za film "Pariz, Teksas" i venecijanskog Zlatnog lava za film "Stanje stvari".

Njegov rad kao reditelja, fotografa, pisca stalna je inspiracija drugim stvaraocima.

Bonus video: