Saša Boreta promijenio ćeliju

Paviljon u kom se nalazi Boreta zatvor je visoke bezbjednosti, u kojem su smješteni osuđenici sa najdužim kaznama. Ipak, u njemu će imati bolje uslove od onih koje je imao kao pritvorenik
595 pregleda 15 komentar(a)
Saša Boreta, Foto: Savo Prelević
Saša Boreta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.03.2015. 18:34h

Budvanin Saša Boreta, jedan od optuženih za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića prešao je iz Istražnog zatvora na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni dom.

On je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, smješten u paviljon “F” KP doma.

Paviljon u kom se nalazi Boreta zatvor je visoke bezbjednosti, u kojem su smješteni osuđenici sa najdužim kaznama.

Uprkos tome, Boreta će u novim odajama imati povoljnije uslove od onih koje je imao do sada kao pritvorenik - redovne i vanredne posjete, bračne posjete, korištenje telefonskih govornica...

U paviljonu u kojem je Boreta je i navodni vođa škaljarskog klana Jovan - Jovica Vukotić.

Ostali optuženi za ubistvo policijskog funkcionera Šćekića i dalje su u Istražnom zatvoru, gdje mogu ostati sve dok odluka u tom predmetu ne bude konačna.

Sagovornik “Vijesti” iz uprave spuškog zatvora kazao je da je Budvanin “preseljenje” iz pritvora tražio nekoliko dana prije nego što je 27. februara u Apelacionom sudu izrečena odluka u predmetu Šćekić.

Sudija Dragiša Rakočević tog dana je, na izricanju presude, kazao da ostaje na snazi presuda podgoričkog Višeg suda iz oktobra 2012. godine, kojom su Boreta, Ljubo Bigović, Milan-Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović osuđeni na po 30 godina robije zbog ubistva policajca, a Alan Kožar na šest godina i 10 mjeseci zatvora zbog napada na hotel “Splendid”.

On je podsjetio da su iz spisa predmeta izuzete izjave koje su suvlasnik “Splendida” Žarko Radulo vić i bivši zaštićeni svjedok Zoran Vlaović da li specijalnom tužiocu u februaru 2006.

Uprkos tome, on je konstatovao da se činjenično stanje nije promijenilo.

Boreta se od decembra 2005. godine nalazi u ZIKS-u. Tada je u spuški zatvor došao na izdržavanje šestomjesečne zatvorske kazne, na koju je osuđen nakon što je policija 2003. u njegovom automobilu pronašla automatsku pušku.

Tokom izdržavanja te kazne policija ga je ispitivala zbog više krivičnih djela, a tužilaštvo podiglo optužnicu zbog ubistva Slavoljuba Šćekića i napada na hotel “Splendid”.

Koliko će Boreta, Bigović, Vujadinović i Čila Šćekić još biti iza rešetaka zavisi od odluke Vrhovnog suda, na čijem je čelu Vesna Medenica.

Taj sud donijeće konačnu presudu za ubistvo inspektora Šćekića, jer su advokati optuženih najavili da će se žaliti na odluku da se njihovi branjenici kazne sa ukupno 120 godina zatvora.

Vrhovni sud mora potvrditi ili preinačiti tu presudu ili pak osloboditi okrivljene. Ne postoji mogućnost za ukidanje ili zakazivanje ponovnog suđenja u nižestepenim sudovima.

Vrhovni sud je ranije ukinuo presudu za taj zločin, pod obrazloženjem da se izjave Radulovića i Vlaovića nisu smjele koristiti na glavnom pretresu.

Bonus video: