Od Dobrakova do Budve 28 kritičnih dionica

Novi put Šavnik-Žabljak, može biti opasan za vozače preko jezerske visoravni gdje je u zimskim mjesecima put klizav i zaleđen
276 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2015. 08:26h

Da su crnogorske ceste u lošem stanju nedavno su priznali i Vladini stručnjaci, koji su na osnovu brojnih parametara utvrdili da na 60 mjesta na magistralama vreba opasnost za vozače.

Eksperti su nabrojali da na najdužem i najfrekventnijem putnom pravcu od Dobrakova do Budve ima čak 28 opasnih dionica.

Najgore stanje na tom pravcu je od Bioča do Manastira Morača, gdje magistrala prolazi kroz kanjon Platije zbog čega ima nekoliko opasnih dionica, usjeka, tunela...

Saobraćajni stručnjaci su naveli da su bili rigorozni pa su i mimo evropskih propisa neke dionice nazvali “crnim tačkama”, iako po svim elementima ne bi trebalo da imaju takav tretman.

Da bi nešto po evropskim standardima bila kritična tačka, trebalo bi da se u dužini puta od 500 metara u periodu od pet godina dogodi 12 nezgoda sa poginulim.

Na samom ulazu u Crnu Goru vozače dočekuje opasnost, kasnije i na pravcu kroz bjelopoljska naselja Nedakusi i Kruševo. Opasna dionica vozače vreba na putu od Bijelog Polja ka Mojkovcu, gdje su problematične dionice kod Slijepač mosta, Lepenac, Stevanovac...

Ništa bolje nije ni na pravcu od Mojkovca ka Kolašinu gdje vozači mogu imati probleme u mjestu Krš Minića, Podbišću, Trebaljevu zbog skretanja za fabriku vode, ali i mjestu Drijenak zbog neobilježenog skretanja. Od Kolašina ka Podgorici prva nezgodna dionica se nalazi u mjestu Pčinja, a potom opasnost može da vreba i u oštroj krivini kod tunela 27. Oko 300 metara loše ceste kod Manastira Morača može biti problem, a opasnost vozače vreba i kod ulaza u tunel 15, i od odrona u mjestu Subadanj.

Da su Platije noćna mora vozača potvrdili su i stručnjaci, koji su čak devet kritičnih tačaka ucrtali na dionici puta kroz kanjon Morače. Magistrala na tom pravcu je na nekoliko mjesta loša, sa uskim grlima, ali i dionicama gdje su poledica i odroni česti. Osim toga, tuneli su mahom neosvijetljeni, zimi puni vode i leda.

Opasnosti vrebaju kod tunela 5, 8, 9, 10, 11 i 12. Dva kilometra magistrale kod Bioča ima dotrajao asfalt, a opasna može biti i krivina kod Smokovca..

Po izlasku iz Podgorice vozače ka Cetinju će dočekati nevolja na izlasku u mjestu Gospoštine, a potom i dvije opasnosti na Meterizima. Stručnjaci smatraju da se crna tačka može ucrtati i u mjestu Jankovića Krš, jer fali nova odbojna ograda, a česte nezgode su se događale i u mjestu Dobrsko Selo. Na dionici od Cetinja do Budve ucrtane su dvije crne tačke u mjestu Stanišići i u Boretima, gdje vozačima smeta “usko grlo”, a nekolike i na putnim pravcima od Ribarevina ka Beranama, Andrijevici i Rožajama.

U mjestu Zaton dotrajao je asfalt, klizište je na izlazu iz Pašića Polja, a u mjestu Dapsići često su se događali udesi, kao i u Dedeićima kod Rožaja. Opasnost vreba i na dionici ka Baću, jer na nekim mjestima fali odbojna ograda. U zapadnom dijelu Crne Gore ucrtane su opasnsti kod Vilusa, potom lokalitet Kuća Kontića na mini - obilaznici Nikšić - Plužine. Od Nikšića ka Danilovgradu postoje dvije opasne dionice, a ka Podgorici opasnost može da vreba kod kafane “Sutjeska” i na raskrsnica za Novo Selo i Zagarač. Nezgode se događaju i na ulazu u Podgoricu u naselju Gornja Gorica. Na najsjevernijim magistralnim dionicama ucrtane su četiri kritične tačke - Vilići kod Pljevalja, Drijelo na putu od Pljevalja ka Đurđevića Tari, ali i lokalitet Medo na putu ka Žabljaku.

Vladin tim stručnjaka obećao je da će u naredne dvije godine sanirati problem na 17 dionica, što će koštati oko 800.000 eura.

Na primorju stanje malo bolje

Table za oprez postavljene su i na brojnim dionicama na magistralama na primorju.

Krtolska raskrsnica, ali i dionica ka tunelu Vrmac su mjesta gdje su se događale teške nesreće. Ništa nije bolji ni put od Kotora ka Herceg Novom preko Bokokotorskog zaliva, gdje su eksperti pronašli šest opasnih dionica - kod Dobrote, potom dvije oštre krivine na magistrali u mjestu Ljuta, i čak trI mjesta do Kamenara...

Opasnot vreba i na izlazu iz Crne Gore ka Debelom brijegu u mjestu Sutorina. Kada se od Budve skrene lijevo ka Petrovcu table za oprez postavljene su u mjestu Blizikuće. Od Petrovca ka Baru opasnost može biti magistrala kroz naselje Haj-Nehaj, a od Bara do Ulcinja dionica puta u mjestu Krute.

Galerija

Bonus video: