Potresna životna priča Kijanu Rivsa: Čvrsto vjerujem u dugu nakon oluje!

Najveći dio svoje višemilionske zarade od "Matriks" trilogije je poklonio bolnici u kojoj se njegova sestra Kim uspješno izliječila, a veći dio tog novca je namijenjen otkrivanju lijeka za leukemiju
347 pregleda 2 komentar(a)
Kijanu Rivs, Foto: Imdb.com
Kijanu Rivs, Foto: Imdb.com
Ažurirano: 14.09.2018. 14:27h

Kijanu Rivs je zasigurno jedna od rijetkih zvijezda Holivuda koju glumačka slava nije promijenila. Čak i nakon vrtoglavog uspjeha koji je postigao film “Matriks” u kojem mu je pripala glavna rola, Rivs je ostao jednostavan i prizeman.

Da uz bogatstvo i slavu ne ide nužno i sreća, potvrđuje i tužna životna priča ovog glumca. Naime, dok je njegova karijera bila u konstantnom usponu, na privatnom planu nizali su se padovi.

Sa svega tri godine, Rivsa napušta otac. Iako su u početku održavali veze, stalne selidbe iz grada u grad dovele su do toga da vremenom u potpunosti izgube kontakt. Njegovo školovanje takođe je bilo komplikovano. Kijanu je promijenio četiri škole, da bi nakon toga odustao od školovanja zbog ozbiljnih problema sa disleksijom. Za ovog glumca prepreke su samo iluzija, jer uprkos disleksiji Rivs je danas strastveni čitalac knjiga.

U 23. godini Kijanu se suočio sa gubitkom najboljeg prijatelja, Rivera Feniksa, koji se predozirao. Njegovim životnim tragedijama ovdje nije kraj. 1998. godine upoznaje Dženifer Sajm, svoju veliku ljubav. Već naredne godine par je očekivao prinovu, međutim, nesrećnim spletom okolnosti Dženifer u osmom mjesecu trudnoće rađa mrtvu bebu. Konstantna podrška koju je glumac prižao svojoj partnerki, koja je nakon ovog događaja patila od depresije, bila je bezuspješna. Njihova veza je ubrzo počela da se raspada. Dvije godine kasnije Dženifer je tragično stradala u saobraćajnoj nezgodi.

Tokom snimanja prvog dijela trilogije “Matriks”, popularni glumac saznaje da njegova rođena sestra, Kim, boluje od leukemije. Snimanje filma tada je obustavljeno, jer je Rivs filmski set zamijenio bolničkom sobom gdje je danonoćno pružao podršku sestri. Najveći dio svoje višemilionske zarade od "Matriks" trilogije je poklonio bolnici u kojoj se Kim uspješno izliječila, a veći dio tog novca je namijenjen istraživanju lijeka za leukemiju.

Nakon završetka snimanja „Matriks“ trilogije, Kijanu je ekipi zaduženoj za specijalne efekte poklonio 75 miliona dolara od svog honorara smatrajući da je spektakularan dojam koji film ostavlja na gledaoce upravo njihova zasluga, a svim kaskaderima je kupio Harli Dejvidson motore.

Bez obzira na sve tragedije koje su ga zadesile, Kijanu je ostao optimista. Jednom prilikom je izjavio da treba imati vjeru u dugu nakon oluje. Slavne uloge nisu promijenile ovog pedesetčetvorogodišnjaka. On je ostao jednostavan i baš onakav kakav je bio prije glumačkih rola u kojima je zablistao. U prilog tome govore i činjenice da se Rivs i danas, bez obzira na bogatstvo, vozi u gradskom prevozu i metrou, živi u stanu, ne nosi dizajnersku odjeću i nema telohranitelje.

Ovog izvanrednog glumca, izuzetka među holivudskim zvijezdama, gledajte na TV Vijesti u sci-fi trilogiji “Matriks” subotom od 22:30h.

Bonus video: