Ovo su sitnice koje čuvaju naše zdravlje

Preskakanje doručka je kao vožnja automobila sa malo goriva - u početku je sve u redu ali nakon nekog vremena vijesti usporite i stanete
52 pregleda 1 komentar(a)
grip, Foto: Shutterstock.com
grip, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.03.2015. 09:32h

Od nošenja teških torbi do vožnje u automobilu sa spuštenim prozorima – često niste ni svjesni koje su sve svakodnevne navike opasne za zdravlje.

Vozimo automobil sa otvorenim prozorima

Iako to može biti prilično primamljujuće, nije baš preporučljivo na velikim saobraćajnicama jer se tako izlažemo štetnim materijama iz okoline, štaviše tako pokupimo čak 45 posto zagađenja koje bi inače pokupili tokom 24 sata. Umjesto vožnje spuštenih prozora, automobil provjetrite prije kretanja.

Nosimo teške torbe

Pripadnice ženskog pola poznate su po tome da nose torbe u kojima 'nema što nema'. Da li su vam sve te stvari zaista potrebne? Nošenje preteške torbe ostaviće traga na vaše zdravlje, uzrokovati grčeve, degeneraciju diska, probleme s vratom, artritis i loše držanje.

Predugo vježbamo

Mislite da ćete imati više koristi ako što duže budete na spravama. Međutim, to može biti kontraproduktivno. Pretjerano vježbanje može da dovede do abnormalnih hormonalnih promjena (koje mogu da podstaknu debljanje), oslabi imunološki sistem, ošteti mišiće, da izazovepovrede na koljenima i leđima. Važno je vježbati, ali nemojte pretjerivati.

Ne spavamo dovoljno

Uglavnom nam izgleda da je dan prekratak za sve ono što moramo da uradimo tokom vremena u kome smo budni ili u kom smo na poslu. Najlakše je oduzeti od onih 8 sati koje su namijenjene snu i tu se “štedi”. Međutim, ne samo da će nas nedovoljno sna učiniti ružnijim, usporenijim, nego može da ostavi ozbiljne zdravstvene posljedice i poveća rizike od srčanog i moždanog udara. Odredite vrijeme za odlazak u krevet i držite ga se, odspavajte barem 7 sati.

Ne vagamo se

Ako ne vidimo da smo se udebljali, onda se to nije ni desilo!? Svakome težina prirodno varira i ne treba paničiti ako ste prekoračili koji kilogram, ali ako ste dobili više od pet kilograma vrijeme je za akciju. Redovno provjeravanje težine važno je kako biste reagovali na vrijeme - nekoliko kilograma viška puno je lakše skinuti nego nakupljenih deset.

Previše brinemo

Brinemo zbog sastanka, jesmo li izbacili smeće, jesmo li nahranili mačku, hoćemo li stići po djecu - i to nas u jednom trenutku može dotući. Stres može biti podsticajan, ali previše stresa nije dobro za zdravlje. Beskrajne brige vode do stresa koji izaziva glavobolje, visok krvni pritisak, mučnine, bolove u grudima i probleme sa spavanjem. Kada počnete da paničite zbog previše brige, zapitajte se nekoliko stvari i budite iskreni. Hoćete li i za par nedjelja brinuti o tome? Može li taj problem biti jednostavno riješen? Ako ga ne možete riješiti, uhvatite se u koštac s njim. Ako naučite kontrolisati stres, bićete na putu ljepšem, zdravijem životu.

Prestanemo da pijemo ljekove prije kraja terapije

Čim počnemo da se osjećamo bolje bolje prestanemo da pijemo lijek i onda odjednom počnemo da se osjećamo još gore. U zavisnosti od lijeka koji pijete, prestanak uzimanja može da ima razne posljedice po zdravlje, od blagih do ozbiljnih.

Nagli prestanak uzimanja lijeka može da izazove glavobolje, vrati bolest ili izazove neke napade u zavisnosti od oboljenja. Zato, lijek uzimajte sve dok vam ljekar ne kaže da možete da prestanete.

Ne koristite konac za zube

Kada je oralna higijena u pitanju, zubni konac je ključna komponenta, ali i korak koji mnogi preskaču jer ne osjećaju direktno njegova dejstva. Trebalo bi da stvorite tu naviku jer ako bakterije pronađu put do krvotoka možete da dobijete hroničnu upalu i povećate rizik od strčanog udara, moždanog udara, raka i prijevremenog rođenja djeteta u trudnoći. Kozmetička komponenta još je jedan očiti razlog.

Preskačemo doručak

Preskakanje doručka je kao vožnja automobila s sa malo goriva - u početku će sve biti u redu, ali s vremenom usporite i stanete. Ne samo da ćete imati manje energije, nego je preskakanje doručka povezano s većim rizikom od dijabetesa te može da dovede do gojaznosti jer se tijelo trudi da čuva više masnoće. Jedite doručak da biste bili sretniji, funkcionalniji i više od svega, zdravi.

Pijemo toplu vodu iz slavine

Naučnici upozoravaju da topla voda iz slavine može da dovede do trovanja. Iz korodiranih vodovodnih cijevi u vodu može da uđe olovo. Iako naučnici ističu da su rizici trovanja olovom mali, preporučuje se da vodu uvijek pijete iz hladne cijevi.

(uk.lifestyle.yahoo.com)

Bonus video: