SUD U BOLONJI

Odbačena presuda o vezi autizma i vakcinacije

Presuda je postala jedno od ključnih uporišta protivnika vakcinacije širom svijeta iako su i tada mnogi stručnjaci sumnjali da je zasnovana na naučnim činjenicama
0 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Shutterstock
vakcinacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2015. 10:23h

Apelacioni sud u Bolonji odbacio je prošlog mjeseca raniju presudu nižeg suda kojom je autizam u jednom slučaju bio povezan s MMR vakcinom.

Prvu presudu dono je 2012. radni sud u Riminiju. Njom su roditelji Valentina Boke dobili pravo na odštetu jer su advokat i sudski vještak uspjeli da ubijede sudiju da je MMR vakcina kod dječaka izazvala autizam, piše Tportal.hr. 

Presuda je postala jedno od ključnih uporišta protivnika vakcinacije širom svijeta iako su i tada mnogi stručnjaci sumnjali da je zasnovana na naučnim činjenicama. 

O istom pitanju vođena su još tri poznata sudska spora, a u sve tri presude zaključak je bio da veza između autizma i vakcinacije nije dokazana.

Zašto je presuda bila neodrživa?

Prije svega, sudovi nisu idealna mjesta za donošenje merodavnih odluka vezanih za nauku. Procjene toga da li je nešto naučno dokazano ili nije, ne mogu se zasnivati na tome koliko je neki advokat ili sudski vještak svojim argumentima, elokventnošću ili harizmom uspio da ubijedi nestručnog sudiju ili nestručnu porotu. Nauka jednostavno ne funkciše tako. 

Ipak, suđenje u Riminiju bilo je skandalozno čak i za sudske procese o takvim pitanjima. 

Prije svega sudski vještak na suđenju bio je ljekar Masimo Montinari koji je autor knjige “Autizam: Vakcine među uzročnicima bolesti” (Autismo: I vaccini fra le cause della malattia) kojom je reklamirao svoje metode liječenja autizma. Montinari, inače, nikada nije sproveo ni jedno naučno istraživanje o autizmu. 

Drugi važan propust bio je taj što se dokazni materijal u procesu zasnivao na prevarantskoj studiji britanskog hirurga Endrjua Vejkfilda koja je u to vrijeme već bila odbačena i diskreditovana. Naime, istraživanja su pokazala da je Vejkfild falsifikovao istorije bolesti djece koja su mu bila uzorak u radu. Kao prvo, uzorak je bio suviše mali - samo 12 djece - a kao drugo, prećutao je da je petoro njih imalo probleme u razvoju i prije dobijanja MMR vakcine, kao i da troje uopšte nije imalo autizam. 

Vejkfild se kasnije branio tvrdnjom da su se njegove dijagnoze zasnivale na izjavama roditelja, a ne na njegovim ličnim nalazima. 

Dalja istraživanja i analize pokazale su da je Vejkfild bio u sukobu interesa, da je od grupe advokata koja je radila na parnicama protiv proizvođača vakcina dobio više od 400 hiljada funti da dokaže da je MRR vakcina štetna. Takođe se pokazalo da je imao patent na konkurentsku vakcinu koju je planirao da lansira i da je imao namjeru da dodatno zarađuje učestvujući kao svjedok u parnicama protiv farmaceutskih kompanija. 

Vejkfild je osramoćen, gotovo svi njegovi saradnici na studiji povukli su svoje ime s rada, a u Velikoj Britaniji oduzeta mu je i ljekarska licenca. 

Pored svega navedenog, treba naglasiti da je advokat porodice Boka bio Luka Ventaloro, koji je postao poznat kao savjetovdavac Italijanima koji žele da izbjegnu vakcinaciju. 

Ventaloro je najavio žalbu vrhovnom sudu Italije, ali su male šanse da će time bilo šta postići, pošto Vrhovni kasacioni sud obično ne prihvata žalbe koje osporavaju činjenice u ranijim postupcima, već samo one koje se zasnivaju na greškama u pravnoj proceduri.

Preporučujemo za Vas