Šta nas očekuje na Bijenalu u Veneciji

Crnu Goru će na Bijenalu predstavljati Aleksandar Đuravčević projektom "Sjećaš li se", koji je baziran na pseudo-dokumentaciji ponovo produkovanog sjećanja, a sastoji s od videa, crteža i instalacije.
80 pregleda 0 komentar(a)
Venecija, Foto: Shutterstock
Venecija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2015. 10:38h

Ovogodišnje Bijenale umjetnosti u Veneciji će u svom 56. izdanju odgovoriti na temu "Sve budućnosti sveta", a predstaviće 89 nacionalnih učesnika, od kojih pet debituje.

Prema pisanju sajta "Seecult", učestvovaće 136 umjetnika iz 53 zemlje koje je umjetnički direktor Okvui Envezor odabrao za centralnu izložbu. Za razliku od 55. Bijenala, kada su učestvovali umjetnici sa prostora cijele bivše Jugoslavije, ovoga puta će izostati Bosna i Hercegovina, međutim iz te zemlje će učestvovati Maja Bajević na centralnoj izložbi.

Crnu Goru predstavljaće Aleksandar Đuravčević projektom "Sjećaš li se", koji je baziran na pseudo-dokumentaciji ponovo produkovanog sećanja, a sastoji se od videa, crteža i instalacije. Izložbu u Paviljonu Crne Gore, čiji je komesar istoričarka umetnosti Anastazija Miranović, organizuje Centar savremene umjetnosti. Đuravčević živi i radi na relaciji Njujork-Crna Gora, a nekadašnji je student Akademije lijepih umjetosti u Firenci

Među umjetnicima koje je Envezor iz regiona izabrao je i David Maljoković iz Hrvatske. Pored Maljokovića Hrvatsku će predstavljati Damir Očko projektom "Studije drhtanja: treći stepen", čiji je kustos Mark Bembekof iz Pariza. Projekat se sastoji od radova iz ciklusa posvećenog drhtanju tijela kao metafori za otpor i nemir, kao i od novog video rada.

Srbiju, čiji je komesar Lidija Merenik, predstavljaće Ivan Grubanov projektom "Ujedinjene mrtve nacije". Reč je o podnoj instalaciji koja će biti izvedena na čitavoj površini poda Paviljona i koju će činiti materijalni ostaci performativnog procesa izlaganja dejstvu mješavine hemikalija i boja 100 državnih zastava, zemalja koje su prestale da postoje u 120 godina dugoj istoriji Bijenala u Veneciji. Instalacija podrazumjeva izlaganje zastava i njihovih otisaka, grupisanih na podu tako da bude jasna njihova kauzalna veza.

Hristina Ivanovska i Jane Čalovski, koji sarađuju od 2000. godine predstavljaće Makedoniju. Njihov projekat "Sami smo u ovome" bavi se vjerom kao emotivnim i intelektualnim stanjem i svojevrsnom socio-patološkom anomalijom.

Centralni segment makedonske izložbe je instalacija sa prikazom Crkve svetog Đorđa iz 12. veka u selu Kurbinovo. Makedonija, kao i hrvatska, prvi put ima stranog komesara izložbe u Veneciji, a to je Bašak Šenova iz Turske, koja je bila komesar i turskog paviljona na 53. Bijenalu 2009.

Sloveniju će predstavljati Jaša Mrevlje Polak. Njegov projekat je tematski fokusiran na otpor, saradnju i nadu, a obuhvata prostornu instalaciju i performans in situ koji će povezati umjetnika, njegove saradnike i publiku tokom čitavog Bijenala. Komesar slovenačkog paviljona je Simona Vidmar, a izložbu organizuje Umjetnička galerija Maribor.

Među učesnicima 56. Bijenala je i Kosovo, koje je debitovalo 2013. godine, a predstavljaće ga umjetnica Flaka Haliti. Komesar kosovskog paviljona je Nikolaus Šafhauzen, direktor Kunsthalea u Beču i kustos prošlogodišnjeg 55. Oktobarskog salona u Beogradu, na kojem je Flaka Haliti učestvovala 2013. godine.

Među zemljama koje prvi put učestvuju na Bijenalu u Veneciji ove godine biće Grenada, Mauricijus, Mongolija, Mozambik i Sejšeli. Nekoliko zemalja učestvuje prvi put poslije dužeg odsustva - Ekvador, koji se posljednji put predstavio 1966. godine, Filipini (1964) i Gvatemala (1954). Među zemljama čiji paviljoni tradicionalno izazivaju najveću gužvu je francuski, u kojem će umjetnik Selest Burzije Mugeno poznat i kao muzičar, predstaviti projekat "Revolucije". Njemačka se predstavlja izložbom "Fabrik" na kojoj učestvuju Jasmina Metali/Filip Rizk, Olaf Nikolaj, Hito Stejerl i Tobijas Zijeloni, dok će se u britanskom paviljonu predstaviti Sara Lukas, jedna od zvijezda evropske umjetničke scene koja je učestvovala i na centralnoj izložbi 55. Bijenala.

U američkom paviljonu predstaviće se Joan Jonas, a Rusiju će predstaviti Irina Nahova, dobitnica nagrade "Kandinski" 2013. Češka i Slovačka zajedno učestvuju, a predstavlja ih Jirži David.

Među učesnicima je ponovo i Vatikan, a među paviljonima sa najvećim brojem učesnika su jermenski, kostarikanski, iranski, kao i paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata. Među 136 umjetnika i kolektiva koje je Envezor pozvao na centralnu izložbu, koja će biti održana u glavnom paviljonu Đardinima i dijelom u Arsenalu, biće čak 88 koji prvi put učestvuju na Bijenalu u Veneciji.

Za Zlatnog lava nadmeće se i niz visokoprofilisanih umjetnika na svjetskoj sceni, među kojima su Kristijan Boltanski iz Pariza, Džeremi Deler iz Londona, Rosa Barba iz Berlina, Koko Fusko iz Njujorka, Aleksander Kluge iz Minhena, Stiv Mekvin iz Britanije, Kutlug Ataman iz Turske, Oskar Muriljo iz Kolumbije, Mika Rotenberg iz Argentine, američki umjetnik Brus Nauman, koji živi u Novom Meksiku i umjetnica Sara Sze koja je izlagala u američkom paviljonu 2013.

Na izložbi će biti predstavljena i djela Haruna Farockog (1944-2914) iz Njemačke, Krisa Markera (1921-2012) iz Francuske, Roberta Smitsona (1938-1973) iz SAD i drugih.

Kustos 56. Bijenala Envezor je iz Nigerije, a živi i radi u Njemačkoj i odabrao je čak 35 umjetnika afričkog porekla, kojima Bijenale u Veneciji pridaje posebnu pažnju posljednjih godina, između ostalog i dodjelom nagrada.

Predsjednik Bijenala u Veneciji Paolo Barata, a organizatori su najavili 44 prateća događaja na kojima će se predstaviti neprofitne nacionalne i internacionalne organizacije i institucije.

Bonus video: