RAZGOVARAĆE I SA STEFANOVIĆEM

Konjević: Ima pomaka u istragama ubistva i bombaškog napada

Upitan šta je sa najavama da će nakon tog napada u Bloku pet biti više smjena u policiji, a bila samo jedna, i da li se lično osjeća odgovornim, Konjević je kazao da odgovornost imaju svi koji se bave javnim poslom
50 pregleda 19 komentar(a)
Eksplozija Blok V, Foto: Vesko Belojević
Eksplozija Blok V, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.03.2015. 12:56h

U istragama bombaškog napada u podgoričkom naselju Bloku pet i ubistvu Baranina Andrije Mrdaka ima pomaka, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, navodeći da će o tim slučajevima razgovarati i sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem koji u nedjelju dolazi u Podgoricu.

Blindirani "audi A-8" Podgoričanina Milana Vujotića (32), raznešen je 19. febrauara bombom na parkingu zgrada u Bloku pet. Iste večeri na Novom Beogradu je ubijen Cetinjanin Goran Radoman (37), a mediji spekulišu da su ta dva ubistva povezana, jer su navodno u policijskim dokumentima Radoman i Vujotić zavedeni kao članovi "škaljarske grupe".

Upitan da li, tri sedmice od bombaškog napada u podgoričkom naselju Bloku pet, ima pomaka u istrazi, Konjević je kazao da ima, posebno u operativnom radu, ali nije mogao dati više podataka.

Na pitanje da li je taj slučaj povezan sa ubistvom koje se desilo u Beogradu iste večeri, i sa ranjavanjem Novljanina Vladimira Vučkovića u Španiji, on je rekao da to ne može saopštiti.

"I u svjetlu daljeg jačanja regionalne saradnje u nedjelju i ponedjeljak u posjeti MUP-u biće ministar unutrašnjih poslova Srbije i direktor policije te države, sa kojima će biti razgovarano o unaprjeđenju saradnje policija i da se zajedničkim aktivnostima doprinese rješavanju pojedinih dešavanja i u Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Konjević novinarima, nakon predaje automobila službenicima Sektora granične policije.

On je podsjetio na kvalitetnu saradnju i u rješavanju ubistva Bojovića u Beogradu i jednog ubistva koje je prije dvije godine bilo u Budvi.

Upitan da li je do sada bilo kontakta sa kolegama iz Srbije, Konjević je kazao da se sarađuje sa svim policijama regiona.

"Nekoliko puta smo rekli, na žalost tragični događaji na teritoriji Crne Gore i drugih država regiona, uglavnom imaju regionalnu dimenziju. Želja je moja, i ministra Stefanovića i direktora policija da kroz zvaničnu posjetu Crnoj Gori pronađemo dodatne modalitete za efikasno djelovanje", odgovorio je on.

Upitan šta je sa najavama da će nakon tog napada u Bloku pet biti više smjena u policiji, a bila samo jedna, i da li se lično osjeća odgovornim, Konjević je kazao da odgovornost imaju svi koji se bave javnim poslom.

"U Upravi policije, nakon nemilog dešavanja u Bloku pet, pomoćnik direktora kriminalističke policije je podnio ostavku, u međuvremenu smo shodno zakonu imali obavezu da raspišemo konkurs za pomoćnika direktora za sektor opšte nadležnosti", naveo je on.

Prema riječima Konjevića, biće raspisan i konkurs za pomoćnika direktora granične policije, koji je iz ličnih razloga napustio službu.

"Ostaje da koncipiramo ono što je, rekao bih važnije- sam menadžement na pomoćničkom nivou u Upravi policije, a po nalogu direktora policije radi se analiza rada svih centara bezbjednosti. Moramo sačekati da i novi-stari pomoćnici u ova tri sektora imaju mogućnost uvida tu, jer su neki od njih po linijama rada odgovorni za realizaciju određenih aktivnosti", rekao je on.

Upitan da prokomentariše da li ima pomaka u istrazi, tri mjeseca od ubistva Mrdaka ispred spuškog zatvora, Konjević je kazao da ima.

"U pitanju su teška krivična djela, izvršena na organizovan način i tu je, razumijem, konstantno interesovanje javnosti. Podsjetiću da je i prošle godine, javnost bila opravdano nestrpljiva, za rješavanje napada na novinarku Dana, i za nekih dva i po mjeseca policijsko-tužilački je taj slučaj riješen", dodao je on.

Konjević je ukazao da se i na rješavanju ubistva Mrdaka radi naporno.

"A to će svakako biti jedna od tema razgovora sa čelnicima MUP-a Srbije", rekao je on.

Na pitanje šta će biti glavne teme današnjeg Glavnog odbora Socijaldemokratske partije, Konjević, koji je potpredsjednik te stranke, kazao je da će se razgovarati o tekućim stvarima u vezi sa obavezama donošenja odluka o sazivanju redovnog kongresa koji bi trebalo da bude održan 3.juna.

"Prošli kongres, prije četiti godine, bio je takođe 3.juna, pa bi bilo prirodno da redovni kongres održimo u roku", rekao je on.