Dani frankofonije posvećeni književnosti

Ovogodišnje obilježavanje frankofonije u Crnoj Gori će biti posvećeno književnosti
0 komentar(a)
Dani frankofonije
Dani frankofonije
Ažurirano: 13.03.2015. 14:41h

Dani frankofonije, u organizaciji Francuskog insituta Crne Gore, biće obilježeni od 20. do 30. marta 2015. godine u gotovo svim crnogorskim gradovima. Ovogodišnje obilježavanje frankofonije u Crnoj Gori će biti posvećeno književnosti.

"Riječi su veliki putnici i svaka dobra knjiga nosi u sebi duboku istinu: istinu svog autora i svijeta o kome govori. Svaka dobra knjiga je kao prijatelj koji nam govori o ljudskosti, u kome ponekad nalazimo utjehu, koji nas navodi na razmišljanje… I u tom zvuku listova koji šušti i koji se širi cijelom planetom, frankofoni glasovi imaju posebnu boju, ne samo zbog toga što jezik Voltera navodi na posebno viđenje svijeta, posebnu ideju o pravima čovjeka i slobode, već i zato što je otvoren za miješanje kultura, istorija i teritorija”, navodi se u saopštenju organzitaora manifestacije.

Manifestaciju će u petak, 20. marta, otvoriti projekcije poznatih filmskih naslova koji će se prikazivati u Baru - film “Amerikano” u Dvorcu kralja Nikole u 19 sati, u Beranama i Bijelom Polju - film “Koža boje meda” u tamošnjim Centrma za kulturu u 20 sati, Cetinje - film “Bal glumaca” u Kraljevskom pozoištu Zetski dom u 20 sati, film “Amerikano” u Centru za kulturu “Nikola Đurković” Kotor u 20 sati”, Mojkovac “Djevojka sa proslave 14. jula” u Centru za kulturu u 20 sati, Petrovac - film “Sve što sija” u Crvenoj komuni u 20 sati i Pljevlja, film “Koža boje meda” u Domu vojske u 20 sati.

U Podgorici, u CNP-u, će se održati koncert sastava Blero de R.A.V.E.L., inspirisan slavenskom i jevrejskom muzikom uz moderne zvuke rok džeza.

Bonus video: