Na današnji dan umro je Ivo Andrić

: Region se sjeća velikog pisca
1 komentar(a)
Ivo Andrić, Foto: Wikipedia
Ivo Andrić, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 13.03.2015. 08:13h

Na današnji dan prije 40 godina umro je jedan od najvećih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije Ivo Andrić.

Godišnjica njegove smrti koja ga je zadesila u Beogradu ovih dana biće obilježena u rodnom Travniku, Sarajevu, Mostaru, Višegradu, Banja Luci, Beogradu i mnogim drugim mjestima u regionu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Travnik će odaslati poštanske pečate i stihove u pošiljkama koje danas budu odlazile u Bosnu i Hercegovinu i svijet, u Beogradu će u sali Jugoslovenske kinoteke biti predstavljan dokumentarni serijal "Biti čovjek – Ivo Andrić", a u Sarajevu i Mostaru će između ostalog biti održano predstavljanje Andrićeve zbirke "Franjevačke priče".

Ivo Andrić je rođen 9. oktobra 1892. godine u Dolcu pored Travnika koji će za njegovog života predstavljati konstantnu temu i simbol njegovog identiteta.

Pored Nobelove nagrade, Andrić je prepoznatljiv po svojim djelima kao što su "Prokleta avlija", "O priči i pričanju" i "Omerpaša Latas".

Desetog decembra 1961. godine Nobelova nagrada mu je dodijeljena za roman "Na Drini ćuprija". Dodjela je održana u štokholmskoj dvorani Koncertne palate Švedske akademije, a ovo najveće svjetsko prizanje uručio mu je Anders Esterlling.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, jedan od najvećih je Orden junaka socijalističkog rada koji se dodjeljivao za izuzetne rezultate u nacionalnoj ekonomiji i kulturi SFRJ.

Nakon smrti 13. marta 1975. godine sahranjen je na beogradskom Novom groblju.

Bonus video: