Vremeplov: Na pola puta od JNA do NATO

1 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojska Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.10.2018. 08:51h

Drugi praznik u nezavisnoj državi pripadnici Vojske CG dočekuju sa prosječnim platama koje su najmanje u regionu, veliki broj njih sa neriješenim stambenim pitanjem, ali sa očekivanjima da će im toliko željeni NATO standardi donijeti i profesionalni i lični napredak.

Dan Vojske u samostalnoj državi dočekuju i u novim uniformama, jer su do sada dužili one iz perioda JNA, na kojima su u dva navrata posljednjih godina mijenjani grbovi.

Od osnivanja oružanih snaga neposredno nakon referenduma, kada su Podgorički korpus, Avijacijska brigada i Komanda Mornarice postali Vojska Crne Gore, za sada je jedino uspješno sveden broj zaposlenih na nivo koji je bio planiran, oko 2.400 plaćenih formacijskih mjesta. Međutim, unutar vojske i dalje ne postoji odgovarajuća struktura - nedostaje vojnika po ugovoru (iako je konkurs stalno otvoren za platu od 240 do 300 eura), a neznatan je višak i civilnih lica.

Onima koji ostanu na platnom spisku VCG, kao i za prošli Dan Vojske, obećani su povećanje zarada do kraja ove godine i u sljedećoj, kao i izgradnja 500 stanova, iako ih nedostaje više od 1.600...

Bonus video: