Afera Košljun: Transkripti pokazali da je Sveto lagao na sudu

“Rekao sam Svetu u telefonskom razgovoru za šta se tužilaštvo interesuje, i zato sam mu poslao brojeve namjenskih depozita. Htio je da vidi kome su dati“
0 komentar(a)
Košljun, Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2015. 08:27h

U toku istrage tužilaštva o malverzacijama prilikom prodaje opštinske zemlje na brdu Košljun, Svetozar Marović 11. decembra 2013. obavještava Lazara Rađenovića da se sreo sa jednim čovjekom i da misli “da je popravio situaciju”.

U istom SMS-u, potpredsjednik DPS-a pita aktuelnog gradonačelnika Budve - da li su iz Opštine otišli gosti iz Tužilaštva...

U nastavku suđenja za navodno namještanje oko kupovine i prodaje te opštinske zemlje, preslušavani su telefonski razgovori i čitane poruke između gradonačelnika Budve i Marovića.

Rađenović je tako telefonskom porukom obavještavao Marovića o brojevima kredita koji su uzimani za kupovinu zemlje na brdu iznad Budve. To je, kako tvrdi, radio i zato što mu je potpredsjednik DPS-a nadređeni u partiji.

Na pitanje sutkinje Valentine Pavličić, zašto je Maroviću slao te poruke i kakve veze on ima sa bankom, Rađenović je kazao da je često sa njim i da se ovaj interesuje za sva dešavanja u Budvi.

“On je meni jedan od nadređenih u DPS-u Budve. Rekao sam Svetu u telefonskom razgovoru za šta se tužilaštvo interesuje, i zato sam mu poslao brojeve namjenskih depozita. Htio je da vidi kome su dati“, dodao je okrivljeni.

“Pa, zašto šaljete (Maroviću) brojeve kredita”, pitala je sutkinja.

„Da se informiše u Prvoj banci, jer će vjerovatno brže i bolje da sve provjeri. Sveto mi je javio da je provjerio i da Opština Budva nema obaveza“, odgovorio je Rađenović.

Zamjenica specijalnog tužioca Lidija Vukčević, podsjetila je da je Marović prije par dana svjedočeći rekao da je tek nakon podizanja optužnice i iz medija saznao za aferu Košljun. Ona je konstatovala da se sada zato postavlja pitanje vjerodostojnosti njegovog svjedočenja.

Marović u jednoj od poruka obavještava sagovornika da putuje iz Podgorice ka Budvi i pita: “Da li sam u pravu - Opština je raspisala tender, prodala zemlju, sklopila ugovor. Nema štete.“

Sutkinja je pitala odakle je Marović znao za kompletnu proceduru, a Rađenović je kazao da je možda “Marovića načelno informisao”.

Isti sagovornici razgovaraju i 12. decembra, kada Rađenović kaže Maroviću da treba da sjednu sa Vidom Rađenovićem...

On je sutkinji juče rekao da je tada Vida “spremao” jer je ovaj trebalo da u tužilaštvu daje izjavu...

„Spremam ga na tri pitanja, o odnosu sa bankom i namjenskom depozitu. Nisam ja učio Vida šta će da kaže, već samo da mu dam savjet“, kazao je Rađenović.

Tužiteljka je pitala zašto je morao da sprema bilo koga, ako je u odbrani rekao da je zemlja prodata zakonito.

“Mrzim sudije i baš sam se izgubila”...

Lazar Rađenović i nekadašnja sekretarica Rajka Kuljače - Danica Tomić, telefonom su razgovarali 20. januara 2014.

„Nerviram se, zove me Lidija Vukčević da idem sjutra u tužilaštvo, ja sam se izgubila“, rekla je Tomić.

Rađenović je tješi i kaže da će je vjerovatno pitati o arhivi Rajka Kuljače.

"Samo mirno, ti pođi i reci da radiš 30 godina. Lidija Vukčević je fina, normalna, korektna, ljubazna žena, civilizovana... Ti se Dano, najbolje, drži svoga posla. Reci joj da se javljaš na telefon i da se nešto izgubilo, zato što je jako živ papir. Reci Dano, da imaš godišnje 5.000 brojeva djelovodnika - vi mene ubijte ne mogu da se sjetim“, savjetovao je Lazar.

„Samo što me srce nije okačilo... a mrzim sudije, uuuu, baš sam se izgubila. Neću Rajku da se javim, stvarno neću“, dodala je Tomić.

Rađenović: Ne znam zašto sam se smučio Rajku Kuljači

Rajko Kuljača je u razgovoru sa Grigorijem Radovićem 30. januara 2014, između ostalog, rekao da neće da zove Lazara Rađenovića, jer mu se smučio.

„Neću da zovem Lazara, ono g..no, zovi ga ti“, ljutito je kazao Kuljača.

Rađenović je pokušao da opravda sugrađanina: „Ovo nije prava slika Kuljače. Ne znam zašto sam mu se smučio. Ovo se radi zbog nečega što je prethodni dan vidio u Podgorici... To je više njegov stil i žargon“, rekao je Rađenović.

"Rajko Kuljača je dao izjavu tužilaštvu kao građanin i tada on nije znao da je Opština Budva prodala zemlju firmi SP Luna i da je postojao ugovor, što potvrđuje njegovo svjedočenje“, primijetila je tužilac Vukčević.

Rađenović je dodao da je nakon toga razgovarao sa Kuljačom, ipak podsjetivši da je on taj koji je potpisao odluku da se proda zemlja preduzeću SP Luna.