Preminuo legendarni Teri Pračet

Brojne Pračetovo knjige prevedene su na naš jezik, a neke od najpoznatijih su "Noćna straža", "Kradljivci vremena", "Peti slon", "Posljednji kontinent", "Boja magije i Svjetlost čudesnog", "Straža! Straža!"
143 pregleda 1 komentar(a)
Teri Pračet, Foto: Beta/AP
Teri Pračet, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.03.2015. 17:43h

Autor Tori Pračet preminuo je u 66 godini nakon duge borbe sa Alchajmerovom bolešću.

Pračet je pisac hit serijala o Disksvijetu.

“Svijet je izgubio jednog od najsvjetlijih, najoštrijih umova”, saopštio je Leri Finli iz izdavačke kuće Transvorld pablišers. Finli je rekao da ga je "duboko rastužila" vijest o smrti ser Terija.

“Sa preko 70 knjiga, Teri je obogatio svijet kako malo ko prije njega,” dodao je Finli. "Njegova zaostavština potrajaće i u decenijama koje dolaze"

Pračet je preminuo kod kuće, okružen porodicom.

Pračet je prodao preko 55 miliona knjiga širom svijeta, a najviše upravo u okviru „Disksvijet“ serijala, koje su prevedene na 33 jezika.

Brojne Pračetovo knjige prevedene su na naš jezik, a neke od najpoznatijih su "Noćna straža", "Kradljivci vremena", "Peti slon", "Posljednji kontinent", "Boja magije i Svjetlost čudesnog", "Straža! Straža!".

O Disksvijetu je kazao kako je zapravo želio da unese zabavu u „pompeznu“ i „izvještačenu“ „posttolkinovsku fazu“ u djelima naučne fantastike. Tvrdio je da nikada nije bio „uzdizan u zvijezde“ poput drugih pisaca u ovom žanru, jer se u Britaniji pisanje naučne fantastike shvata veoma ozbiljno, ali je ipak pronašao svoju publiku.

Po njegovom mišljenju, Disksvijet nije nužno zabavniji, ali zbog toga što prikazuje svijet u iskrivljenom svjetlu, budi pažnju kod čitalaca.

"Kao što svi koji su ga čitali znaju, Disksvijet je bio njegovo sredstvo za satiru prema ovom svijetu: on je to činio briljantno, veoma vješto, sa ogromnim humorom i stalnom inovativnošću", rekao je Finli.

Godine 1998. dobio je Orden Britanske Imperije za zasluge u literaturi. U svom stilu se našalio: „Pretpostavljam da se 'zasluge u literaturi' sastoje u uzdržavanju od pisanja literature."

Decembra 2007. godine Pračet je objavio da pati od Alchajmerove bolesti.

Uprkos bolesti, nastavio je da piše a svoju posljednju knjigu je završio prošlog ljeta.

“Teri se sa Alchajmerovom bolešču suočio javno i hrabro. Tokom posljednjih nekoliko godina, održavalo ga je upravo njegovo pisanje,” rekao je Finli.

Bonus video: