Remarkovi romani u izdanju Nove knjige

Njegova djela svrstavaju se među napoznatije i najreprezentativnije romane koji se bave temom rata
105 pregleda 2 komentar(a)
Erih Marija Remark, Foto: Vijesti online
Erih Marija Remark, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.03.2015. 13:55h

Svi ljubitelji Remarkovog osjećajnog i nepoklebljivog stila koji prožima sva njegova djela, mogu uživati u njegovim romanima koje je izdavačka kuća Nova knjiga plus iz Beograda objavila u saradnji sa Novom knjigom iz Podgorice.

Njemački književnik Erih Paul Remark postao je poznat pod pseudonimom Erih Marija Remark, gdje je njegovo srednje ime znak sjećanja na majku. U svojim djelima E. M. Remark izuzetno vješto prikazuje slike i osjećanja sa bojnog polja. Osećanja straha, gladi, izmorenosti, nesanice... Podjednako je vješt i u opisivanju kako ulazak u vojnu uniformu mijenja karakter čovjeka. Kako vojna uniforma ljudima donosi osvetnički instikt i želju za uništavanjem.

Njegova djela svrstavaju se među napoznatije i najreprezentativnije romane koji se bave temom rata. Budući da je i sam bio učesnik Prvog svjetskog rata gdje je na front poslat sa svojih osamnaest godina, na jako realan način opisuje surovost rata. Remarkova popularnost, koju je stekao objavljivanjem svog prvog romana Na zapadu ništa novo, naglo počinje da raste, a on i u djelima koja slijede opisuje ratne i poslijeratne godine. Uslijediće spaljivanje Remarkovih djela pod uticajem nacističkog režima koji pokreće kampanju protiv njega.

Svoj prvi roman Na zapadu ništa novo Remark objavljuje 1929. godine. Paul Bojmer je tokom Prvog svjetskog rata sa svojim vršnjacima regrutovan u njemačku vojsku. Mladi i puni entuzijazma, oni postaju vojnici. Ali uprkos onome što su naučili, slamaju se nakon prvog bombardovanja rovova. I ma koliki bili užasi rata, iz godine u godinu, Paul će se čvrsto držati jednog načela: da se bori protiv mržnje koja besmisleno tjera mlade ljude, vršnjake, ali u različitim uniformama, da se bore jedni protiv drugih - samo ako uspije da preživi rat.

Trijumfalna kapija je priča o čovjeku bez zemlje, ujedno i klasik o Drugom svjetskom ratu. Godina 1939. iako mu je zakonom zabranjeno, Ravik, njemački doktor i izbjeglica koji živi u Parizu, dvije godine operiše i liječi neke od najuticajnijih građana Pariza umjesto manje sposobnih i vještih francuskih ljekara. Uprkos tome što mu je zabranjeno da se vrati u svoju zemlju i uprkos svakodnevnom opasnom izbjegavanju zatvora i deportacije, Ravik uspijeva da preživi - sve vrijeme tražeći nacistu koji ga je mučio u Njemačkoj. Digao je ruke od mogućnosti da zavoli, ali sudbina ima čudne puteve da mu u život vrati romansu, čak i u najgore moguće vrijeme.

Bonus video: