Da bih igrao za reprezentaciju, OSCG želi da se kajem i izvinjavam

7 komentar(a)
Luka Šuljagić, Foto: Cev.lu
Luka Šuljagić, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 12.03.2015. 10:29h

Tragom, istina nezvanične, informacije da bi ovog ljeta odbojkaška reprezentacija Crne Gore, konačno, mogla biti kompletna u Svjetskoj ligi, odnosno da je nakon Marka Bojića i Luka Šuljagić spreman da se stavi na raspolaganje selektoru Slobodanu Boškanu, pozvali smo srednjeg blokera koji trenutno igra za ruski Tjumenj…

"Sa selektorom Boškanom sam uspostavio kontakt prije 15-ak dana. Razgovor je, naravno, bio vezan za moj povratak u reprezentaciju. Iznio mi je svoja mišljenja i planove, ja njemu svoja. Prilično dobro smo se razumjeli i zaključili da je u svačijem interesu da ovo ljeto opet branim boje Crne Gore. To vrlo lako ide kad razgovarate sa čovjekom koji zna kako se osvajaju medalje na velikim takmičenjima. Razgovor smo završili tako što sam ga zamolio da mi javi kad počinju pripreme", kaže za „Vijesti“ Šuljagić.

Drugi kontakt Boškana i igrača koji je prošlog ljeta odlučio da preskoči kvalifikacije za EP i Evroligu, jer, kako je tada kazao, nije bio psihofizički spreman za te akcije, donio je obrt.

"Poslije nekoliko dana se ispostavilo da dogovor između selektora i mene ne važi ako ne nazovem predsjednika Saveza (Cvetka Pajkovića, prim.a.). Da bi bilo jasnije. Prošle godine sam imao razgovor sa predsjednikom Pajkovićem u kojem sam mu, kao neko ko ima najduži staž u reprezentaciji, iznio mišljenje o potencijalnim problemima na relaciji Savez-igrači i o tome šta bi trebalo da se preduzme da bi nam se poboljšali uslovi za rad i život dok smo na pripremama. Smatrao sam da je dosta toga falilo. Cijela ta moja dobronamjerna priča je naišla na veliki otpor i nerazumijevanje. Tako da sam vrlo lako zaključio da je ove godine potrebno pokajati se, izviniti se, promijeniti mišljenje da bih opet mogao da zaigram za Crnu Goru", nastavlja Šuljagić.

Šuljagić je u maju prošle godine, između ostalog, za “Vijesti”, ustvrdio “da Savez postoji zbog igrača, a ne igrači zbog Saveza”.

"Iza svega što sam rekao stojim i dalje. Smatram da igrači treba da budu poštovani od strane Saveza, da imamo pravu komunikaciju. Jer, predsjednici i selektori su se dosta mijenjali za sve ove godine, samo smo mi igrači tu od početka. Tako da ne osjećam potrebu da se bilo kome pravdam ili izvinjavam".

Šuljagić ima problema i sa bivšim klubom, čiji je dres nosio u dva navrata.

"Teško je funkcionisati u Crnoj Gori u uslovima gdje postoje nesuglasice između mene na jednoj i Saveza i Budvanske rivijere na drugoj strani. Budvanska rivijera mi još uvijek duguje novac za sezone 2012/2013 i 2013/2014. Jednostavno smatram da nisam zaslužio takav odnos, jer sam dug vremenski period proveo igrajući i za reprezentaciju i za Budvansku rivijeru".

Bivši srednji bloker Budvanske rivijere ističe da u ovakvoj situaciji ne vidi mogućnost da nastavi reprezentativnu karijeru.

"Ako je stav Saveza takav, onda ja tu ništa ne mogu. Osim da kažem da sam osam godina branio boje Crne Gore iako porijeklom nisam Crnogorac. Jako sam želio da se plasiramo na neko veliko takmičenje, mislim prevashodno na Evropsko prvenstvo. Bila mi je čast, ali se ovim činom moje igranje za Crnu Goru definitivno završava", istakao je Šuljagić.

U sezoni u Tjumenju, u ruskoj Drugoj ligi, Šuljagić kaže:

"Bilo je dosta naporno. Regularni dio sezone broji 44 utakmice, a kada se uzmu u obzir putovanja koja znaju biti jako duga, plus mijenjanje vremenskih zona, onda je jasno šasto sam to rekao. Ostalo je još ''samo'' osam utakmica do kraja i već mogu da kažem da sam svojim igrama zadovoljan. Jako sam bitan igrač za ekipu iako sam srednji bloker. Trenutno smo 5. na tabeli, s tim što očekujem da sezonu ipak završimo na 4. m.estu. Tačno je da je cilj na početku bio ulazak među tri, ali veliki broj povreda tokom cijele sezone je doveo do toga da smo dosta mečeva igrali u kombinovanim, iznuđenim sastavima...Tako da smo gubili bodove i tamo gde objektivno nismo smjeli. Sve u svemu, četvrtim mjestom bi bila zadovoljna i uprava i stručni stab a i mi igrači", zaključio je Šuljagić.

Pajković: Treba meni i Savezu da saopšti da je spreman da igra

Predsjednik OSCG Cvetko Pajković dao je svoje viđenje situacije.

"Prošle godine je Šuljagić u našem direktnom razgovoru rekao da nije spreman da igra za reprezentaciju za šta je naveo razloge i mi poštujemo takvu njegovu odluku. Vjerujem da je potpuno normalno da Šuljagić u direktnoj komunikaciju meni i Savezu saopšti da je promijenio mišljenje i da kaže da je spreman da igra za reprezentaciju što ja i očekujem i sa zadovoljstvom će biti pozvan u reprezentaciju", rekao je Pajković.

Boškan: Rekao sam Luki da je jako važno da razgovara sa predsjednikom

Selektor Slobodan Boškan je rekao da je prošle godine, kada je došao na kormilo reprezentacije, Šuljagić saopštioPajkoviću svoje razloge zbog čega neće nastupati u kvalifikacijama za EP i Evroligi.

"Zbog toga nije bilo pozvan. Međutim, za ovu akciju, Svjetsku ligu, u razgovoru sa Pajkovićem dogovorili smo se da pozovem Šuljagića, predsjednik Saveza nije imao ništa protiv. Ali, on kao predsjednik osjećao je potrebu da treba da razgovara sa Lukom u vezi tog njihovog posljednjeg razgovora. Pričao sam sa Lukom, shvatio sam da je spreman i da želi da igra za reprezentaciju, dogovorili smo se oko nekih stvari. Ali, Luki sam i rekao da je jako važan taj razgovor sa predsjednikom u vezi prošlogodišnjeg razgovora", rekao nam je Boškan.

Bonus video: