NASILJE I ŽENE - POLITIČKO PITANJE

Drama "Sedam" premijerno u Podgorici

0 komentar(a)
Drama Sedam
Drama Sedam
Ažurirano: 12.03.2015. 10:13h

Dokumentarna drama “Sedam”, bazirana na teškim životnim pričama sedam aktivistkinja za ženska prava iz različitih djelova svijeta, biće izvedena večeras na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Priče će čitati ansambl od sedam istaknutih ličnosti iz javnog života Crne Gore.

Ovog mjeseca drama "Sedam" premijeru će imati u Londonu, Vašingtonu, Kijevu i Podgorici.

Ansambl koji priprema predstavu u Crnoj Gori čini sedam javnih ličnosti: Nada Drobnjak (poslanica u Skupštini Crne Gore), prof. dr Jelisava Kalezić (poslanica u Skupštini Crne Gore), Tea Gorjanc-Prelević (direktorka Akcije za ljudska prava), Maja Raičević (direktorka Centra za ženska prava), Fatima Naza (aktivistkinja Centra za romske inicijative), Marija Vujović-Vukčević (supermodel) i Miroslav Minić (novinar i profesor). Svi oni su svojim učešćem u projektu “Sedam” dali podršku njegovoj osnovnoj ideji - da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i da se ono mora smatrati političkim pitanjem. Predstavu režira reditelj Danilo Marunović.

Predstava “Sedam” do sada je izvedena u 28 zemalja, vidjelo ju je preko 25.000 ljudi, na scenu je izašlo 600 javnih ličnosti, među kojima i američka glumica i višestruka oskarovka Meril Strip i bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton. Publika u Crnoj Gori imaće priliku da uskoro ovu predstavu gleda u Kotoru i Bijelom Polju. Predstava “Sedam” izvodi se u organizaciji JU Kulturni centar “Nikola Đurković” iz Kotora, u saradnji sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje “Anima”, Hedda Production AB, Švedskim institutom u Stokholmu i ambasadom Švedske.

“Sedam” je revolucionarna dokumentarna drama - priče koje žene dijele sa publikom od 2008, govore o teškoćama sa kojima su se nosile zbog odluke da se suprotstave normama).