Maraš: Privodili su nas kao kriminalce

Direktor monitoring programa MANS-a Vuk Maraš optužio je na suđenju policiju i tužilaštvo da su ugrozili njihova ljudska prava
60 pregleda 7 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.03.2015. 16:34h

Direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Maraš optužio je policiju i tužilaštvo da su ugrozili ljudska prava zaposlenih u toj organizaciji, i prekršili zakone, kako bi zaštitili svoje šefove u DPS-u.

On je to istakao u sudskom procesu koji je MANS pokrenuo protiv države , tražeći 23.000 eura za povredu prava ličnosti, zbog navodno nezakonitog postupanja državnih organa prema njima, prilikom istrage o kupovini ličnih karata.

Maraš je ispričao kako ga je policija sačekala na aerodromu pri povratku sa službenog puta i “kao najgoreg kriminalca” pretresla, oduzela mu privatni i službeni telefon MANS-a.

On je dodao i da su ga prvo zvali u policiju, a zatim i u tužilaštvo, ne objašnjavajući mu o kojem krivičnom djelu se radi, i koji su razlozi za oduzimanje njegove privatne imovine, telefona.

"Očigledno im je partija naredila da se ne bave suštinom, odnosno kupovinom ličnih karata, nego da zastrašuju mene, koji je otkrio tu aferu. Pokušavali su da stvore sliku da sam ja zvao tog čovjeka koji prodaje lične karte, a svaka osoba prosječne inteligencije mogla je da zaključi da to nije moj glas”, rekao je Maraš.

On je dodao i da su mu njegov privatni telefon vratili nakon saslušanja u tužilaštvu, a službeni MANS-a zadržali i nekoliko dana nakon što su utvrdili da u njemu nema ništa.

"Bio sam tužan kada sam vidio da se sa mnom bave tri tužioca, kako bi ispunili nalog partijskih vojnika da maltretiraju MANS, a zaštite one koji prodaju i kupuju lične karte”, ocijenio je Maraš.

Sutkinja Lidija Mitrović odbila je predlog punomoćnika MANS-a, advokata Veselina Radulovića, da se u postupku saslušaju direktorica MANS-a Vanja Ćalović i osnovna državna tužiteljka Ljiljana Klikovac, i najavila donošenje presude za 9. april.

Zastupnica države Radomirka Raičević je prigovorila Maraševom iskazu, navodeći da su organi tužene u svemu postupali u skladu sa ZKP-om.

U tužbi se, između ostalog, dodaje i da je tužena do informacije gdje se nalazio Maraš i da je kod njega službeni telefon MANS-a, mogla doći samo praćenjem i nekom vrstom nadzora. Sve je počelo kada je MANS objavio audio-snimke razgovora Dragoljuba Boljevića i navodnog aktiviste DPS-a Predraga Vasovića, u kome se govori o kupovini ličnih karata.

"Za Šarića nisu znali"...

Vuk Maraš je juče na suđenju istakao i primjer da, kada je šef organizovanog kriminala Darko Šarić pobjegao iz zemlje, tužioci i policija o tome nijesu znali ništa, ali su u njegovom slučaju odlično znali gdje se nalazi u kom trenutku.

"O meni su pokušali da stvore sliku da se radi o kriminalcu, dok onima, koji su pravi kriminalci za njih nijesu znali ni gdje su ni šta rade", kazao je Maraš.

Bonus video: