Punkt: Treba razlikovati buntovništvo od tupavosti

„Nije se desilo ništa što nas je iznenadilo. Započeli smo svojevrsno PUNKTiranje kulturno-stvaralačkog prostora, a pri takvom procesu se uvijek desi da se ‘povuče’ kakav talog”, navode iz KC „Punkt”
50 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2015. 18:01h

U nikšićkom Domu vojske nedavno je otvorena izložba „Sirovi konceptualizam izražen kroz neobuzdanu samosvijest“.

Svečanog otvaranja nije bilo, autori (ne)djela su nepoznati, ali je zato njihov postupak dobro poznat.

Naime, nikšićki vandali su se potrudili da unište umjetničku postavku priređenu u ruiniranom zdanju Doma vojske prilikom otvaranja Kulturnog centra „Punkt“.

„Djelovanjem anonimnih mladih stvaralaca iz našeg grada, okićenih nešto drugačijim kreativnim nagonima, izvedene su određene modifikacije na izložbenim eksponatima naših umjetnika“, saopštili su iz „Punkt“-a.

Oni su preporučili Nikšićanima da u dnevnim satima obiđu Dom vojske i pogledaju pomenutu „izložbu“ jer „šteta je da trud“ anonimnih omladinaca ostane nezapažen.

„Uočivši želju za stvaranjem naših mladih nada, spremni smo im izaći u susret i prenijeti im neophodna znanja kako bi u budućnosti svoj kreativni zanos uobličili na pravi način. Kako među nama ima profesionalaca iz oblasti umjetnosti zapalo nam je za oko da im treba vježbe, na prvom mjestu da nauče da razlikuju već stvoreni umjetnički rad od površine za švrljanje, a buntovništvo od tupavosti“, ironično su poručili iz „Punkta“.

Destruktivizam mladih neće ih zaustaviti u namjeri da kulturu približe svima, pa i onima kojima je jedina veza sa kulturom njeno uništavanje.

„Nije se desilo ništa što nas je iznenadilo. Započeli smo svojevrsno PUNKTiranje kulturno-stvaralačkog prostora, a pri takvom procesu se uvijek desi da se ‘povuče’ kakav talog”, zaključili su iz KC „Punkt”, koji je sa radom počeo 20.februara.

Toga dana izložbom, sada uništenom, projekcijom eksperimentalnih filmova i koncertom, ozvaničen je rad Kulturnog centra koga su osnovale nikšićke NVO „Civis diversus” i „Tunjel”.

Galerija

Bonus video: