Čovjek u svim svojim stanjima

155 pregleda 0 komentar(a)
Krsto Andrijašević, Foto: Zoran Đurić
Krsto Andrijašević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.03.2015. 10:31h

Retrospektivna izložba “Lice Ogledalo” crnogorskog umjetnika Krsta Andrijaševića, otvorena je sinoć pred brojnom likovnom publikom u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Izložba pruža uvid u cjelokupan opus Andrijaševića - publika je bila u prilici da pogleda skulpture u drvetu, slike i crteže, kao i dokumentarne filmove o životu ovog umjetnika.

“Već godinama želim da napravim retrospektivnu izložbu i raduje me što mi se želja napokon ostvarila. Posebno me raduje što su na jednom mjestu okupljeni najbolji moji radovi, a najzaslužnija za to je Ljiljana Kardžić, koja je i autorka postavke”, kazao je Andrijašević. Retropspektiva, kako kaže umjetnik, posdjeća na minuli rad i svakako je inspiracija za buduće stvaranje.

“Iako sam star nadam se da ću još raditi”, kazao je Andrijašević, koji je kada je umjetnost u pitanju najviše, kako kaže, ostvaren kao vajar.

Izložbu Andrijaševića je otvorila istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

“Na retospektivi su predstavljene slike, crteži i skulpture iz višedecnijskog opusa umjetnika. Trudili smo se da napravimo izbor koji je vrlo selektivan. Prostor nije dozvoljavao veću izložbu, ali i ovo je dovoljno da osjetite šta je to Krstova umjetnost. U fokusu njegovog interesovanja je uvijek čovjek sa svojim suštinskim emocijama. U pitanju su ljubav, smrt, život, Eros, Tanatos... Krsto se izražava kroz forme koje su arhetipske, koje se približavaju nečem što je primitivno, ali u njegovom slučaju uvijek važi ono da je manje više. Što je manje intervenisao na svojim skulpturama to su one dobijale više na kvalitetu. To su skulpture vrlo komunikativne, kao i crteži, kao i slike. Mi se identifikujemo sa njima, sa njihovom iskrenošću, sa njihovim odnosom prema životu”, kazala je Karadžić.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, prokomentarisala je radove Andrijaševića kao posebne, kako drugačije od svih, prema kojima ima drugačiji odnos.

“Posebno je zadovoljstvo prisustvovati izložbi Krsta Andrijaševića. Nije to gledanje istoričara umjetnosti sa estetske strane, tog plastično-strukturalnog dijela. Krstovi radovi izazivaju posebnu radost, toplinu. Rijetko pred kojim radovima mogu da osjetim ono što osjećam pred radovima Krsta Andrijaševića. To je nešto što dira i srce i dušu” , kazala je Zeković.

Bonus video: