Specijalna tužiteljka provjerava milione Đorđine Marović

“Porez na dobit od 3,8 miliona iznosi 300.000 dolara, za utaju poreza do 8 godina zatvora”
116 pregleda 0 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.03.2015. 07:54h

Vrhovni tužilac Ivica Stanković zadužio je specijalnu tužiteljku Đurđinu Ivanović da sprovede istragu o tajnom računu supruge Svetozara Marovića u švajcarskom ogranku banke HSBC nakon što je prekjuče dobio prijavu MANS-a zbog sumnje da je ona 2006/2007. imala 3,8 miliona dolara na tajnom računu.

Istovremeno, MANS je pozvao Poresku upravu da se uključi u finansijsku istragu kako bi se otkrilo na koji način su Marovići došli do tog novca. “Iznos poreza koji bi se morao platiti na skrivena 3,8 miliona dolara je toliki da je njegova utaja već kvalifikovana kao krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore. Prema našem poreskom zakonodavstvu, porez na dobit od 3,8 miliona skrivenih u

Švajcarskoj iznosi vise od 300.000 dolara”, saopštila je direktorica MANS-a Vanja Ćalović. Ona je navela da za utaju tog iznosa poreza KZ predviđa kaznu od jedne do osam godina zatvora, kao i dodatne novčane sankcije.

Stanković je juče saopštio da je specijalnoj tužiteljki dao uputstva da sprovede izviđaj, kao i da se “tužilaštvo prema ovom slučaju maksimalno odgovorno odnosi”.

On je naveo da je MANS podnio prijavu protiv Marovića, njegove supruge Đorđine i sina Miloša. Pored vlasnice računa, čiji faksimil su objavili MANS i OCCRP, novcu su imali pristup i druga dvojica članova porodice Marović.

Marović je u prvoj izjavi izbjegao da direktno potvrdi ili demantuje da je njegova porodica raspolagala sa 3,8 miliona dolara prije nekoliko godina: “Sve što nađu u bilo kojoj banci od bilo kog člana moje porodice, sve poklanjam mojim neprijateljima...” Ćalovićeva je podvukla značaj pitanje kriminalizacije nezakonitog bogaćenja. Evropska komisija je jesenas sugerisala Crnoj Gori da „razmotri uvođenje krivičnog djela za bogatstvo čije se porijeklo ne može objasniti”, ali je potpredsjednik Vlade Duško Marković to odbio jer, kako je naveo, ni mnoge članice EU nemaju taj zakon.

Presudna uloga Poreske uprave i VDT

“Pored ovog računa i podaci o vlasništvu porodice Marović nad nekretninama takođe navode na zaključak da se Marović nezakonito obogatio, ali i otvaraju pitanje plaćanja poreza na dio imovine koji je zakonito stekao,” navela je Vanja Ćalović. Ona u saopštenju tvrdi da Poreska uprava sa tužilaštvom može imati presudnu ulogu u utvrđivanju kako eventualne utaje poreza i nezakonitog bogaćenja Svetozara Marovića i članova njegove porodice.

Obogatili se na vlasti, sad neće da im se bogatstvo provjerava

“Pošto su obavljajući vlast brojni visoki funkcioneri protekle dvije decenije zaradili enormna bogatstva, naravno da od njih i stiže najveći otpor propisivanju krivičnog djela nezakonitog bogaćenja. Ovdje se vidi jasna namjera da se zaštite partikularni interesi. Cijela stvar dobija posebno na značaju nakon objelodanjivanja činjenica o postojanju računa porodice Marović,” ocijenio je koordinator pravnog programa Centra za građansko obrazovanje Boris Marić.

I on, kao i opozicioni poslanici i MANS, tvrdi da je VDT ključna institucija u postizanju mjerljivih rezultata borbe protiv korupcije na visokom nivou i da je pred Stankovićem veliki izazov.

“On, takođe, ima i punu normativnu mogućnost da i u ovom trenutku pokrene postupke za utvrđivanje osnovanosti bogaćenja ključnih funkcionera”, rekao je Marić “Vijestima”.

Bonus video: