MANS: Poreska uprava da utvrdi jesu li Marovići utajili porez

"Novac se obično sakriva na tajnim računima van zemlje da bi se prikrilo njegovo porijeklo, ali i da bi se izbjeglo plaćanje poreza državi"
36 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejovic
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 10.03.2015. 13:00h

Nevladina organizacija MANS pozvala je danas Poresku upravu Crne Gore da se uključi u finansijsku istragu protiv Svetozara Marovića zbog sumnji za nezakonito bogaćenje i uputio inicijativu za pokretanje finansijske provjere njegovih prihoda i imovine, kako bi se u što kraćem roku otkrio izvor blizu četiri milona dolara koje su kako ističu Marovići krili na tajnom švajcarskom računu.

"U okviru finansijske istrage na osnovu krivične prijave koju je MANS već podnio, Vrhovni držani tužilac (VDT) bi trebalo da prikupi sve podatke o imovini porodice Marović, ali i o plaćenim porezima i tom smislu Poreska uprava ima nezamjenljivu ulogu u otkrivanju mogućeg nezakonitog bogaćenja. Blizu četiri miliona dolara na svom računu je skrivala supruga Svetozara Marovića, Đorđina, kako od Komisije za sprečavanje konflikta interesa i javnosti, tako i od tužilaštva, ali i Poreske uprave", navodi se u saopštenju MANS koje potpisuje izvršna direktorka Vanja Ćalović.

U saopštenju se dodaje da se novac obično sakriva na tajnim računima van zemlje da bi se prikrilo njegovo porijeklo, ali i da bi se izbjeglo plaćanje poreza državi.

"Iako je u slučaju Marovićevih tajnih miliona ključno pitanje porijeklo tog novca, te sumnja da je stečen na nezakonit nacin, smatramo da Poreska uprava mora da utvrdi i saopšti javnosti da li je porodica Marović utajila porez na 3,8 miliona dolara koji su bili sakriveni u Švajcarskoj. Iznos poreza koji bi se morao platiti na skrivena 3,8 miliona dolara je toliki da je njegova utaja već kvalifikovana kao krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore. Prema našem poreskom zakonodavstvu, porez na dobit od 3,8 miliona skrivenih u Švajcarskoj iznosi vise od 300.000 dolara. Za utaju tog iznosa poreza KZ predviđa kaznu od jedne do osam godina zatvora, kao i dodatnu novčanu kaznu", piše u saopštenju.

MANS napominje da zvanični podaci o imovini i prihodima porodice Marović u posljednih nekoliko godina pokazuju da toliki novac porodica Marović nikako nije mogla da uštedi od redovnih prihoda, te da postoji osnovana sumnja da je riječ o nezakonitom bogaćenju.

Marović, foto: Savo Prelević

"Pored ovog računa i podaci o vlasništvu porodice Marović nad nekretninama takođe navode na zaključak da se Marovic nezakonito obogatio, ali i otvaraju pitanje plaćanja poreza na dio imovine koji je zakonito stekao. Proces utvrđivanja utaje poreza na računima klijenata HSBC banke je u drugim zemljama već uveliko u toku, a porez koji su druge države po tom osnovu naplatile od onih koji su krili novac u Švajcarskoj, mjeri se milijardama eura", poručili su iz MANS.

Po njihovim riječima Poreska uprava je početkom prethodne sedmice najavila da će "svakako preduzeti aktivnosti na prikupljanju informacija neophodnih za utvrđivanje eventualnog osnova za sprovođenje inspekcijskog nadzora i ostalih aktivnosti iz nadležnosti njihovih organa u slučaju tajnih računa u švajcarskoj HSBC banci koji su bili povezani sa Crnom Gorom".

"Smatramo da će Poreska uprava zajedno sa tužilaštvom u ovom slučaju imati presudnu ulogu u utvrđivanju kako eventualne utaje poreza, tako posebno nezakonitog bogaćenja Svetozara Marovića i članova njegove porodice. MANS je zbog toga dostavio Poreskoj upravi podatke o tajnim računima porodice Marović i ocekujemo da ta institucija na ovom primjeru pokaže da li je u stanju da sprovede sveobuhvatnu, temeljnu i efikasnu provjeru u skladu sa zakonom" piše u saopštenju.

MANS očekuje da će zbog posebnog značaja ovog slučaja za javni interes, VDT, Poreska uprava i sve nadležne institucije postupati zakonito i efikasno i u što kraćem roku upoznati javnost sa rezultatima istrage protiv Marovića zbog sumnji na nezakonito bogaćenje.

Bonus video: