"MARŠ O ZABORAVU"

Američki kompozitor u simfoniji koristio djelove nacističke himne

Premijera simfonije jednog mladog kompozitora u njujorškom Karnegi holu otkazana je sinoć jer je na probi otkriveno da u kompoziciji postoji djelovi nacističke himne.
79 pregleda 0 komentar(a)
Vermaht, Foto: Screenshot (YouTube)
Vermaht, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.03.2015. 09:14h

Omladinski simfonijski orkestar Njujorka trebalo je da izvede kompoziciju u prestižnoj koncertnoj sali, ali je uprava orkestra otkazala koncert jer mladi američki kompozitor porijeklom iz Estonije Jonas Tarm (21), podržava nacističku ideologiju. Tarm je u svojoj simfoniji iskoristio djelove nacističke himne. Omladinski simfonijski orkestar, koji podržava mlade muzičare i kompozitore, naveo je da je Tarm obavijestio upravu da njegov komad sadrži 45 sekundi "Horst-Wessel-Lied", jedne od glavnih naicističkih himni, koje su zabranjene u Njemačkoj i Austriji.

"Duboko vjerujemo u umjetnićku slobodu izražavanja, ali uz tu slobodu dolazi i odgovornost, posebno kada su u pitanju mladi", navodi se u saopštenju uprave. U Tarmovoj kompoziciji "Marsh u Nebuttya" što na ukrajinskom znači "Marš o zaboravu" nalaze se i djelovi himne sovjetske Ukrajine.

Preporučujemo za Vas