Znao je šta radi dok su tukli Agovića

Piljević je u početku suđenja tvrdio da je bolestan i da nije u stanju da daje odbranu, dok se kasnije „predomislio“ i svjedočio, navodeći da je mislio da idu u krađu drva. Tvrdio je da je Meha udario po ruci u kojoj je držao lampu, a potom po desnom ramenu, nakon čega je pao, a da je Vesko nastavio da ga udara po glavi
466 pregleda 7 komentar(a)
Alen Piljević, Foto: Jadranka Ćetković
Alen Piljević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 10.03.2015. 10:06h

Beranac Alen Piljević u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije bolovao od trajne duševne bolesti, privremene duševne poremećenosti, niti zaostalog duševnog razvoja. On je mogao da shvati značaj i posljedice djela i mogao je da upravlja postupcima.

To piše u nalazu Specijalističke bolnice u Kotoru, u koju je Piljević upućen naredbom Višeg suda.

Piljević zajedno sa Veskom Agovićem odgovara zbog ubistva Meha Agovića, u selu Vrbica kod Petnjice.

Rođaci pokojnog Meha, štrajkovali su više dana glađu ispred sudnice Višeg suda, tvrdeći da je neko iz tužilaštva i suda “uzeo pare” da bi se Piljević proglasio neuračunljivim.

Piljević je u početku suđenja tvrdio da je bolestan i da nije u stanju da daje odbranu, dok se kasnije „predomislio“ i svjedočio, navodeći da je mislio da idu u krađu drva. Tvrdio je da je Meha udario po ruci u kojoj je držao lampu, a potom po desnom ramenu, nakon čega je pao, a da je Vesko nastavio da ga udara po glavi.

U nalazu piše da je Piljević osoba granične inteligencije, aktuelno očuvanog testa realnosti sa indikatorima mješovitog poremećaja ličnosti.

Kao trajne karakteristike njegove ličnosti navode se nedostatak bliskih prijatelja, površnost u izražavanju emocija, nedostatak empatije, socijalna neuključenost...

“Poremećaj ličnosti je razvojno stanje a ne duševna bolest, koji je trajnog karaktera, čiji početak datira od djetinjstva i nastavlja se u odraslo doba... Kod ovakvog poremećaja ličnosti, karakteristično je nepoštovanje društvenih obaveza i gruba nebriga za osjećanja drugih, velika neusklađenost između ponašanja i vladajućih društvenih normi i ispoljavanje agresije, uključujući i nasilje. Kod Piljevića, pored simptomatologije poremećaja ličnosti, opservirana je i simptomatologija poremećaja prilagođavanja koja se pojavila u novonastalim zatvorskim uslovima. Ona se manifestovala kao anksioznost, loše raspoloženje, zabrinutost, poremećaj sna, nisko samopoštovanje i nesposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti”, piše u nalazu bolnice iz Kotora.

U optužnici piše da su Agović i Piljević 22. februara, u Petnjici kod Berana, ubili Meha Agovića (38) iz sela Gornja Vrbica, koji je kod sebe tada imao 2.400 eura socijalnih primanja i penzija, koje je raznosio mještanima. Navodi se da ga je Piljević udarao držalom od sjekira po glavi i tijelu, a potom i Agović - nakog čega su ga odvukli i ostavili u potoku, gdje je podlegao povredama.

Bonus video: