Zatvoren 43. Fest: "Beogradski pobednik" filmovima "Vuk" i "Ničije dete"

Za najbolju režiju nagrađen je njemački autor Tim Kreger za film “Savjet ptica”
121 pregleda 0 komentar(a)
Vuk Ršumović, Foto: Betaphoto
Vuk Ršumović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 10.03.2015. 08:16h

Nagrade “Beogradski pobednik” za najbolje filmove na 43. Festu u nedjelju veče dobili su jordansko-emiratski “Vuk” u glavnom takmičarskom programu i srpski film “Ničije dete” u nacionalnoj selekciji.

Proglašenjem i uručenjem nagrada u više kategorija u Sava centru je zvanično zatvoren festival na kojem je od 27. februara prikazano 90 premijernih filmova u različitim programskim cjelinama.

Međunarodni žiri za 15 filmova glavnog programa, čija je predsjednica bila Neda Arnerić, odlučio je da Nagradu žirija dodijeli ruskom filmu “Budala” Jurija Bikova.

Za najbolju režiju nagrađen je njemački autor Tim Kreger za film “Savjet ptica”. Najbolji scenario napisali su zajedno reditelj "Vuka" Nadži Abu Novar i Basel Gandur.

Za najbolju žensku ulogu nagrađene su Lu de Laže i Žozefin Žapi za francuski film “Diši”, a za najbolju mušku ulogu Emir Hadžihafizbegović za film “Takva su pravila”, u koprodukcij Hrvatske, Francuske, Srbije i Makedonije.

Najbolji debitant je Jan Demanž, reditelj britanskog filma “71”. Specijalno priznanje žiri je dodijelio za kameru u filmu “Savjet ptica” Ronaldu Stuprihu.

Program “Srpski film”, sa 12 ostvarenja, ocjenjivao je žiri čiji je predsjednik bio hrvatski književnik Miljenko Jergović. Uz beogradskog pobjednika za "Ničije dete" Vuka Ršumovića, Nagradu žirija dobio je film “Isceljenje” Ivana Jovića. Za režiju je nagrađen Dušan Milić za film “Travelator”, a za scenario Srđan Koljević za film “Branio sam Mladu Bosnu”. Za najbolju žensku ulogu nagradu je dobila Sonja Kovačević za lik u filmu “Tmina”, a za najbolju mušku ulogu dječak Denis Murić za “Ničije dete”. Nagrada za najbolji debi pripala je Ivanu Ikiću, reditelju filma "Varvari".

U programu “Granice” poseban žiri je među 12 filmova za najbolji proglasio njemačko ostvarenje “Samuraj” u režiji Tila Klajnerta, a specijalno priznanje dodijelio austrijskom filmu “Vidim, vidim” Veronike Franc i Severina Fiale.

Nagradu “Nebojša Đukelić” u regionalnom programu dobio je film "Ničije dete", a specijalno priznanje “Travelator”. Studentski žiri je u žanrovskom programu “Trils end kils” za najbolji proglasio francuski “Kolt 45” Fabrisa di Velca.

Nagradu publike, koju dodjeljuje “Idea”, dobio je argentinski film “Divlje priče” reditelja Demijena Šifrona.

Dušan Milić, koji je nagradu žirija dobio za najbolju režiju za film “Travelator”, kazao je da jedan od problema predstavlja situacija oko prikazivanja filmova u bioskopima, jer su bioskopi ucijenjeni od velikih filmskih kompanija da prikazuju njihove filmove.

“Moj film je u bioskopima bio dvije nedjelje. Nema nikakve šanse da ga bilo koja nagrada, pa čak ni Oskar, vrati na repertoar bioskopa. Takođe, ljudi u Srbiji nemaju želju u ovom trenutku da gledaju takavu vrstu filma”, kazao je on.

Kako je dodao, problem predstavlja i to što su za domaće uslove ulaznice skupe, jer koštaju gotovo pet eura, a prikazivači nisu spremni da smanje njihovu cijenu.

Pobjednik za debitantski film “Varvari” u nacionalnoj selekciji Ivan Ikić smatra da ljude interesuje domaći film, navodeći da je njegovo ostvarenje koje je emitovao javni servis vidjelo dosta ljudi, više, kako je istakao, nego neke zabavne emisije koje su u tom terminu prikazivane na komercijalnim televizijama.

“Postoji želja da se ti filmovi gledaju, ali ne postoji još uvijek pravi način kako da se plasiraju. Televizija možda nije loš način, ali nažalost nije spremna i ne želi da učestvuje u sufinansiranju filmova, a mi nismo spremni da im isporučimo gotov proizvod ni za šta, za njihov rejting”, kazao je Ikić.

Na ovogodišnjem Festu, koji je revijalni karakter zamijenio takmičarskim, od 27. februara, prikazan je izbor najboljih ostvarenja svjetske kinematografije - 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije.

Domaći filmovi u katakombe

Autori nagrađenih domaćih filmova na 43. festivalu Fest ocijenili su da je jedan od glavnih problema domaće kinematografije, pored nedostatka novca za finansiranje, nedostatak adekvatnog tretmana u bioskopima zbog čega moraju da se traže neki drugi načini kako bi domaće filmove vidjelo što više gledalaca. “Svi mi smo u poziciji sličnoj prvim hrišćanima koji su se sakupljali po katakombama. I naše filmove moraćemo da plasiramo po malim bioskopskim katakombama”, kazao je Srđan Koljević, koji je nagrađen za najbolji scenario za film “Branio sam Mladu Bosnu”.

Koljević je nakon uručivanja nagrada u beogradskom Sava centru, na konferenciji za novinare kazao da domaći filmovi ne mogu da izdrže trku sa fimovima velikih produkcija koji su marketinški podržani i dodao da ovogodišnje uvođenje takmičarske selekcije za domaći film na Festu može da pomogne razvoju domaće kinematografije i poveća broj gledalaca.

Bonus video: