Retrospektiva Krsta Andrijaševića u Dvorcu Petrovića na Kruševcu

Retrospektivna izložba pružiće uvid u cjelokupan opus Krsta Andrijašvića, jednog od najznačajnijih crnogorskih umjetnika. Izložba će biti otvorena večeras u 19 sati
530 pregleda 2 komentar(a)
Krsto Andrijašević, Foto: Savo Prelević
Krsto Andrijašević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.03.2015. 12:32h

Retrospektivna izložba “Lice Ogledalo” crnogorskog umjetnika Krsta Andrijaševića, koju organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore, biće otvorena večeras u 19 sati u Dvorcu Petrovića na Kruševcu.

Retrospektivna izložba pružiće uvid u cjelokupan opus Krsta Andrijašvića, jednog od najznačajnijih crnogorskih umjetnika. Na izložbi će biti predstavljene skulpture, crteži i slike, a biće prikazani i dokumentarni filmovi o umjetniku.

“Njegov opus je jedan od najuzbudljivijih i najdirljivijih u crnogorskoj umjetnosti.

Stavljajući u fokus svojih umjetničkih interesovanja čovjeka, Andrijašević ne teži sferama reprezentativnosti, već su njegovi radovi usmjereni ka buđenju najdubljih emocija sa prigušenim dramskim fonom. Arhetipske skulpture su rađene u uglavnom u drvetu. Izbor drveta kao materijala nije samo Andrijaševićev senzibilni odgovor izazovu materije. Čini se da tu postoji neka trajnija, temeljnija, čak iskonska veza. Materijal, dakle, posjeduje simboličko-metaforička svojstva i čini se čak, da je drvo vezano za samu bit i kompleksnost Andrijaševićevog plastičkog govora”, zapisala je o umjetničkom opusu Andrijaševića, autorka izložbe, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

“Njegovim crtežima teče laka, rijetko prekinuta linija, skoro lirskog karaktera, držeći finu ravnotežu opštem dramskom fonu umjetničkog djela. Možda nam njegov crtež, na momente, izrazitije svjedoči o potresno osjećajnom svijetu umjetnikovih razgovora sa sobom. Čini se čak, da su crteži i slike, u Andrijaševićevom slučaju, značajna dopuna njegove ukupne poetike, kako je primijetio istoričar umjetnosti Dragan Radovanović”, zapisuje Karadžić.

Krsto Andrijašević do sada je imao šesnaest samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim selektiranim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je najvažnijih nagrada za vajarstvo, nagrade “Lubarda, Milunović, Stijovoć” (pet puta) i nagrade “Drago Đurović”.

Bonus video: