Švajcarska: Naše “Pantere” i u zatvorima drže “na oku”

U švajcarskim zatvorima odlučili su se na pooštrene mjere nakon nekoliko bjekstava...
1276 pregleda 12 komentar(a)
Pink panter, Foto: Arhiva Vijesti
Pink panter, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.03.2015. 07:47h

Nekoliko crnogorskih državljana, članova međunarodne grupe kradljivaca nakita Pink Panter, koji robijaju u Švajcarskoj, smješteni su u zatvorima visoke sigurnosti.

Švajcarski pravosudni organi pod pojačanim nadzorom "čuvaju" i one “pantere” kojima tek predstoji suđenje.

Crnogorski “panteri” pod pojačanim nadzorom su od kraja jula 2013. godine, kada je iz švajcarskog zatvora Orbe, u blizini Lozane, pobjegao Bosanac Milan Poparić.

Izvor "Vijesti" blizak jednom od osuđenih "pantera" kazao je da je u švajcarskim zatvorima trenutno oko desetak Crnogoraca.

"U zatvoru Champ-Dollon, u blizini Ženeve su Podgoričanin Vladimir Vujačić, koji je prvobitno osuđen na devet godina zbog pljački juvelirnica u Ženevi, Lucernu i Cirihu i Cetinjanin Đuro Mićunović. Mićunović je osuđen na tri godine i šest mjeseci zbog pljačke u Ženevi od prije desetak godina. On je uhapšen u Španiji odakle je 2013. godine izručen Švajcarskoj", kazao je sagovornik "Vijesti".

On pojašnjava da su u istom zatvoru još dva Crnogorca koji čekaju suđenje - Ivan Strugar i Miodrag-Miki Jovićević.

"Jovićević je uhapšen u novembru 2013. godine u Srbiji po potjernici Švajcarske, koja ga je tražila zbog sumnje da je imao ulogu u spektakularnoj pljački ženevske draguljarnice “Ri de Ron” kada je 17. avgusta 2009. ukraden nakit vrijedan 2,6 miliona švajcarskih franaka. Strugar je uhapšen u Mađarskoj, a nedugo zatim izručen Švajcarskoj", kazao je on.

I ostali su, dodao je, pod strogim mjerama nadzora.

"David (Vlatko) Vujović koji je uhapšen u Mađarskoj 2013. godine osuđen je na sedam godina i kaznu služi u zatvoru u okolini Bazela. U zatvoru Poschwies u Regensdorfu je Danilovgrađanin Željko Pavićević. On, Vladimir Vujačić i Danilovgrađanin Igor Vujošević osuđeni su zbog pljačke juvelirnice u Lucernu u martu 2012. godine. Pavićević do kraja kazne ima još par mjeseci, a Vujošević je krajem decembra, nakon odsluženja kazne deportovan u Crnu Goru”, navodi izvor.

Staru gardu zamijenila nova generacija pljačkaša nakita

Šef NCB Interpol Podgorica Dejan Đurović za policijski časopis “Dokument” kazao je da je od oko 600 registrovanih članova te kriminalne grupe - oko 60 iz Crne Gore.

On je naveo da oni svi ne idu u pljačkaške akcije...

"S obzirom na to da počinioci ovih krivičnih djela koriste i lažne identitete, u okviru ovog Interpolovog projekta obrađuje se 800 lažnih i pravih imena. Broj lica koja su do sada širom svijeta počinila 315 razbojništava i nanijeli štetu oko 320 miliona eura stalno se mijenja s obzirom na to da se neka lica pasiviziraju, a nova uključuju u 'igru'" , kazao je Đurović.

On tvrdi da je prvobitna "mreža" Pink Pantera razbijena, ali da se na njihovo mjesto pojavila nova generacija...

Bonus video: