Bivorov veliki mozaik o užasnoj svireposti i zapanjujućoj hrabrosti

Drugi svjetski rat je trajao 6 godina, u njemu je izgubljeno 60 miliona života, a svijet je iz rata izašao zauvijek promijenjen. Drugi svjetski rat je bio mješavina sukoba, uglavnom vođenih između država, iako ih je prožimao, a ponekad igrao i glavnu ulogu međunarodni građanski rat između ljevice i desnice
0 komentar(a)
Normandija (Novina)
Normandija (Novina)
Ažurirano: 07.03.2015. 19:07h

“Drugi svjetski rat” dvotomna je istorija najmasovnijeg planetarnog sukoba 20. vijeka poznatog britanskog istoričara Entoni Bivora i jedna od najsveobuhvatnijih vojnih istorija Drugog svjetskog rata.

Knjiga oživljava ogromne događaje sa svih strana, od velike strategije do patnji čovječanstva, od diktatora do običnih vojnika.

Bivorova knjiga je sveobuhvatna, objektivna i duboko humana. Izdavač je Laguna a prevodilac Nenad Dropulić.

Drugi svjetski rat počeo je avgusta 1939. na granici Mandžurije, a tačno šest godina kasnije tamo se i završio sovjetskom invazijom na sjevernu Kinu. Rat u Evropi, počeo je 1. septembra 1939. napadom Njemačke na Poljsku i djeluje potpuno odvojeno od rata na Pacifiku i u Kini. Ipak, ratni događaji na tim međusobno suprotnim stranama svijeta, imali su skoro istovjetne i vrlo duboke posljedice.

Bivorova knjiga je nepristrasna mješavina svjetske istorije i ljudskog iskustva

Služeći se najsavremenijim naučnim otkrićima, raznovrsnim izvorima i pišući jasno i saosjećajno, Entoni Bivor sklapa jedan veoma interesantan i veliki ratni mozaik, veliki prije svega i po prostoru jer obuhvata ogromno prostranstvo od sjevernoafričke pustinje preko snijegom okovanih stepa do džungli Burme. Na skoro svakom dijelu tog prostora bile su prisutne raznovrsne i brojne vojne formacije, od esesovskih specijalnih odreda preko zatočenika Gulaga regrutovanih u kaznene bataljone.

Poseban osvrt autor daje na neizreciva zvjerstava koja su vršena na tim ratom zahvaćenim prostorima, pogotovo ona koja su se događala na nekim djelovima kineskog ratišta. Moralne odluke predstavljaju osnovu ljudske drame, a nikada u istoriji nije bilo većih dilema i za vođe i za obične ljude, niti takvih primjera pojedinačne i masovne tragedije, izopačenosti politike, ideološkog licemjerja, samoljublja vojnih zapovijednika, izdajstava, požrtvovanja, nevjerovatne surovosti i nepredvidive dobrote, kao što je bilo u Drugom svjetskom ratu.

Čerčil, Ruzvelt i Staljin u Jalti

Iako prati ratišta na cijeloj zemaljskoj kugli, Entoni Bivor nikada ne gubi iz vida sudbine običnih vojnika i civila čije su živote zgazile neizmjerne sile sukobljene u najstrašnijem ratu u istoriji čovječanstva.

Bivorova knjiga detaljno opisuje sve znamenite epizode Drugog svjetskog rata: od napada na Poljsku, pada Francuske, rata na Balkanu, poznatih operacija Morski lav, Barbarosa, Rassenkrieg, Baklja, bitaka u Africi, na Atlantiku, kod Moskve, Perl Harbora, bitke za Midvej, bitke kod Staljingrada, sukoba na Pacifiku.

Posebna poglavlja posvećena su udaljenim ratištima kao što su Pacifik, Kina i Burma, potom Filipini, Ivo Džima, Okinava, Tokio. Opisane su i operacije koje su dovele do prekretnice u ratu: bitke na Elbi, za Berlin, atomska bomba i poraz Japana.

Entoni Bivor nikada ne gubi iz vida sudbine običnih vojnika i civila čije su živote zgazile neizmjerne sile sukobljene u najstrašnijem ratu u istoriji

Drugi svjetski rat je trajao 6 godina, u njemu je izgubljeno 60 miliona života, a svijet je iz rata izašao zauvijek promijenjen. Drugi svjetski rat je bio mješavina sukoba, uglavnom vođenih između država, iako ih je prožimao, a ponekad igrao i glavnu ulogu međunarodni građanski rat između ljevice i desnice. U Drugom svjetskom ratu u Evropi najteže su stradali narodi zatečeni između dva totalitarna režima; njihovi stanovnici umirali su “kao posljedica dejstva ta dva sistema”.

Od 1933. godine 14 miliona ljudi umrlo je u Ukrajini, Bjelorusiji, Poljskoj, baltičkim zemljama i na Balkanu. Ogromna većina od skoro šest miliona Jevreja koje su nacisti pobili u Hitlerovoj vještačkoj pobjedi poticala je iz tih područja.

Bivorova knjiga predstavlja nepristrasnu mješavinu svjetske istorije i ljudskog iskustva. Bivor je istoričar posvećen prikazivanju istine o ratu sa svim njenim bolnim protivrječnostima i koristi svjedočanstva očevidaca da nam pokaže koliko je ljudska vrsta sposobna i za užasnu svirepost i za zapanjujuću hrabrost. Ova istorija obuhvata raznovrsna iskustva i prikazuje povezanost velikih događaja na različitim kontinentima i morima.

Bivor

Entoni Bivor rođen je 1946. godine. Studirao je vojnu istoriju pod mentorstvom čuvenog profesora ser Džona Kigana.

Pet godina je kao oficir služio u Jedanaestom husarskom puku u Engleskoj i Njemačkoj. Nakon toga posvetio se naučnoj karijeri. Predaje na koledžima Vinčester i Sendherst, a gostujući je profesor u Školi za istoriju, klasične nauke i arheologiju u Berkbeku na Londonskom univerzitetu. Za svoja djela iz oblasti istorije dobio je brojne nagrade i priznanja. Član je Kraljevskog književnog društva.

Bonus video: