Za "jaki rječnik" kazna 5.000 eura

Bjelopoljski sud preinačio presudu kojom je utvrđeno da "Monitor" nije povrijedio čast advokatice
62 pregleda 0 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.03.2015. 20:59h

Vijeće bjelopoljskog Višeg suda preinačilo je presudu sudije Osnovnog suda u Podgorici Veljka Radovanovića, i obavezalo "Monitor" da advokatici Ani Đukanović, doskora Kolarević, isplati 5.000 eura odštete zbog tekstova o korupciji u “Telekomu”.

Nedjeljnik će, prema tome, biti dužan da uplati i 650 eura na ime troškova parničnog postupka, ali i da objavi presudu.

Sudija Radovanović je 7. novembra prošle godine donio odluku da “Monitor ” objavljivanjem tekstova o koruptivnoj aferi oko prodaje “Telekoma” nije nanio duševne bolove niti narušio ugled sestri premijera Mila Đukanovića.

Na takvu presudu žalbu je uložila Đukanović, a vijeće sudija Milana Smolovića, preinačilo odluku jer “pravno shvatanje prvostepenog suda nije pravilno i zasnovano je na primjeni materijalnog prava”.

Oni su bez otvaranja novog procesa preuzeli materijalne dokaze prikupljene u prvostepenom procesu. U preinačenoj presudi potvrđuju mišljenje suda iz Podgorice da je tužilja javna ličnost i da je izložena sudu javnosti na koji mora biti tolerantna. Oni ne spore ni da pisanje o aferi “Telekom” ima javni značaj, ali napominju da je i sudija u prvoj presudi naveo da je u nekim tekstovima “korišćen jak i pretjeran rječnik”...

Sudije u Bijelom Polju su se, takođe, pozvale na član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, gdje je propisano da svako ima pravo na slobodu izražavanja, slobodu mišljenja i prenošenja informacija bez obzira na granice...

"Međutim, štampa ne smije da prekorači određene granice, posebno sa ugledom i pravima drugih. Ne može se prihvatiti ni zaključak prvostepenog suda da su tesktovi pisani prije svega sa namjerom da se oštro kritikuje vlast premijera... Sadržaj novinskih članaka, fotografije tužilje kao i članci u kojima se piše o kriminalnim radnjama i mitu, omalovažio je i uvrijedio ličnost tužilje”, smatraju sudije u Bijelom Polju.

U prvostepenoj odluci, Radovanović je naveo da su novinari imali opravdan razlog da vjeruju da je sestra najvišeg zvaničnika Vlade, koja se bavi advokaturom, upravo Ana Đukanović (Kolarević). Viši sud u Bijelom Polju već je jednom ukidao takvu odluku, i vratio predmet na ponovno odlučivanje, navodeći da prvostepena presuda ne sadrži jasne razloge.

Đukanović je u odvojenim tužbama tužila izdavače "Vijesti", “Dana” i “Monitora”, zbog serije tekstova u kojima se povezuje s aferom "Telekom" i tražila odštetu od po 100.000 eura.

U tim tekstovima se navode izvještaji američkih istražnih organa da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma CG podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura, te da je među njima "advokatica - sestra tada najvišeg Vladinog funkcionera". Sutkinja Osnovnog suda Mirjana Popović takođe je odbila tužbu Đukanovićeve protiv lista "Dan".

Suprotno sudijama Popović i Radovanović, postupio je njihov kolega Miodrag Pešić, koji je presudio, kao i Viši sud u slučaju “Monitora”, da “Vijesti” treba da plate advokatici 5.000 eura kao naknadu štete. Viši sud još nije odlučivao o presudi Pešića.

"Poslušnici sa togom protiv slobode"...

Glavni urednik “Monitora” Esad Kočan, nazvao je presudu bjelopoljskog suda - osvetom i poku šajem da se zabrane određene teme u crnogorskim slobodnim medijima. Za njega su, rekao je, posebno zanimljiva obrazloženja, analiza i dovijanje sudija u Bijelom Polju kako da kazne “Monitor”, a sebe profesionalno ponize.

Esad Kočan

"Mladi sudija iz Podgorice je hrabro, dva puta, donio pravilnu odluku, jer je izabrao da bude profesionalac. Njegov rad je očigledno bio incident, koji se ne prašta. Oni su sistem - on je greška ”, ocijenio je Kočan.

Rekao je da na taj način poslušnici sa togom traže da se novinari ne bave svojim poslom.

"Stalnim presudama i finansijskim iscrpljivanjem pokušavaju da unište nezavisne i kritičke medije u Crnoj Gori. Ovo nije pitanje za mene, za novinare, već za javnost. Ova presuda, kao i neke ranije, su čin samovolje i nasilja sa ciljem da se unište kritički mediji”, naveo je Kočan.

Bonus video: