Tužioci iz Kotora "bježe" od Vukotića

Vukotić je uhapšen na graničnom prelazu Sitnica i istog dana sproveden na izdržavane jednogodišnje kazne zbog “ubistva u pokušaju pomaganjem” iz 2002.
169 pregleda 8 komentar(a)
Jovica Vukotić, Foto: Instagram
Jovica Vukotić, Foto: Instagram
Ažurirano: 07.03.2015. 08:46h

U hercegnovskom tužilaštvu još provjeravaju da li je Kotoranin Jovan-Jovica Vukotić nezakonito uhapšen 11. novembra i odveden u spuški zatvor.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), potvrđeno je “Vijestima” da još traje izviđaj povodom prijave koju je advokat Goran Rodić krajem novembra podnio zbog navodnog nezakonitog lišavanje slobode takozvanog vođe kriminalnog klana iz Kotora.

Advokat Vukotića, tada je podnio krivičnu prijavu protiv policije, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), podgoričkog Višeg suda i predsjednika kotorskog Osnovnog suda Branka Vučkovića.

Iz VDT-a tvrde da je kotorsko tužilaštvo tražilo da se tim slučajem bavi neko od njihovih kolega iz drugih gradova, “s obzirom da bi zaduženjem ovog predmeta nekom od tužilaca Osnovnog državnog tužilaštva Kotora moglo izazvati sumnju u nepristrasnost”.

“Više državno tužilatvo donijelo je 17. decembra 2014. godine rješenje kojim se ODT u Kotoru izuzima od postupanja po navedenim prijavama, a predmeti dodjeljuju u rad ODT-u u Herceg Novom. U ovom tužilaštvu u toku je izviđaj po predmetnim krivičnim prijavama”, kazali su iz VDT-a na čijem je čelu Ivica Stanković.

Vukotić je uhapšen na graničnom prelazu Sitnica i istog dana sproveden na izdržavane jednogodišnje kazne zbog “ubistva u pokušaju pomaganjem” iz 2002.

Rodić je tada kazao “Vijestima” da dokumenti dokazuju da je presudu, zbog koje je Kotoranin prinudno odveden u zatvor, njegov otac Veselin dobio tek kada je Jovan smješten iza spuških rešetaka.

"Jovan je uhapšen u 8.10 ujutro, a u vrijeme prijema presude Višeg suda već je bio u zatvoru", kazao je.

Pojašnjavao je da Zakon o izvršavanju kazne zatvora jasno predviđa na koji način se odlazi u ZIKS i da je Viši sud tek nakon prijema povratnice, mogao da označi presudu izvršnom:

"Povratnica je stigla u Viši sud u Podgoricu tek 13. novembra, a Jovan je uhapšen dva dana prije toga".

Bonus video: