Konatar odgovara zbog sumnje da je utajio porez od 1.000 eura

Proces protiv Konatara odložen, jer je sudija podnio ostavku
406 pregleda 0 komentar(a)
200 eura, Foto: Shutterstock.com
200 eura, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.03.2015. 08:33h

Smijenjeni šef granične policije u Baru Vladimir Konatar odgovaraće zbog utaje poreza od svega 1.000 eura. Glavni pretres u Osnovnom sudu u Baru protiv okrivljenog Konatara trebalo je da počne 20. februara, ali je odložen zbog ostavke sudije Nikole Strugara koji je dužio taj predmet.

Protiv Konatara je ranije podnijet tužbeni predlog za utaju poreza i ličnih doprinosa, a tužilac iz Bara stavio mu je na teret da je izbjegao ovu obavezu u iznosu od 1.000 eura. Unutrašnja kontrola MUP-a ljetos je tužiocu predala prijavu protiv Konatara, zbog sumnje da je sakrio ogromnu imovinu, koju nije mogao steći od policijske plate.

Istraga Unutrašnje kontrole pokrenuta je nakon provjere podataka iz imovinskih kartona službenika policije, kada je inspektorima bilo čudno kako je moguće da Konatar posjeduje imovinu vrijednu oko pola miliona eura.

Nakon što je okončana istraga, Unutrašnja kontrola je predmet protiv Konatara sa mišljenjem predala tužiocu u Baru, koji je procijenio da bivšeg šefa za granicu može da goni za svega 1.000 eura utaje poreza.

Nakon istrage Unutrašnje kontrole, Konatar je smijenjen polovinom oktobra proške godine, kada ga je na mjestu šefa Odjeljenja granične bezbjednosti OGB Bar u Sektoru granične policije zamijenio Jozo Lukolić.

Od tada je Konatar neraspoređen u službi, a u toku je i postupak za njegovo privremeno udaljenje sa rada- suspenziju.

"Brzo će biti donijeto rješenje o njegovom privremenom udaljenju sa rada jer je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovorili su iz MUP-a.

Tokom istrage, prošle godine podnijet je predlog za pokretanje disciplinskog postupka i protiv Konatarovih kolega iz Tivta i Podgorice Zorana Stanovića i Dražena Vukovića. Unutrašnja kontrola predala je disciplinskom tužiocu zahjtev za pokretanje postupka protiv šefa granične policije na tivatskom aerodromu Zorana Stanovića, koga terete da nije prijavio stan u luksuznom budvanskom kompleksu "Tre kane”.

On je u međuvremenu disciplinski kažnjen - umanjena mu je jedan mjesec plata za 30 odsto. On, za razliku od Konatara i Vukovića, nije smijenjen. Disciplinski postupak pokrenut je i protiv Dražena Vukovića, jer se vjeruje da je sakrio dio svoje imovine.

Bonus video: