Damiru Mandiću produžen pritvor

Apelacioni sud je nakon razmatranja navoda žalbi i prvostepenog rješenja, spisa predmeta Višeg suda u Podgorici, utvrdio da žalbe nijesu osnovan
69 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2015. 15:48h

Apelacioni sud Crne Gore odbio je danas kao neosnovane žalbe branilaca okrivljenog Damira Mandića, advokata Branka Anđelića i Velibora Markovića, na rješenje podgoričkog Višeg suda od 23. februara, kojim je produžen pritvor zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju.

U obrazloženju se podsjeća da je Mandiću pritvor određen rješenjem krivičnog vijeća Višeg suda 03. oktobra 2014, a produžen rješenjem Apelacionog suda 20. 10. 2014, da bi poslednji put produžen rješenjem krivičnog vijeća Višeg suda 24. 12. 2014.

Advokat Anđelić je istakao da je rješenjem, kojim je produžen pritvor Manidću, počinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i pogrešne primjene materijalnog prava, pa je predložio da Apelacioni sud njegovu žalbu i okrivljenom ukine pritvor. Advokat Marković je predložio da se preinači rješenje, tako što će ukinuti pritvor okrivljenom i omogućiti mu da se u daljem toku postupka brani sa slobode. Alternativno je predložio da se rješenje ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Apelacioni sud je nakon razmatranja navoda žalbi i prvostepenog rješenja, spisa predmeta Višeg suda u Podgorici, utvrdio da žalbe nijesu osnovane. Taj sud smatra da se neosnovano žalbama branilaca okrivljenog Mandića, prvostepeno rješenje pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, jer je Viši sud u rješenju u vezi pritvora, dao jasne i detaljne razloge o odlučnim činjenicama.

U Višem sudu u toku je suđenje Damiru S. Mandiću, optuženom za ubistvo direktora "Dana" Duška Jovanovića, ranjavanje njegovog člana obezbjeđenja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića pred krivičnim vijećem sudije Vesne Moštrokol. Ovo će biti treći sudski proces u Višem sudu u Podgorici.

Bonus video: