MAGIJA KRUGA KATARINE ŠVABIĆ

Uvođenje u stanje meditacije

0 komentar(a)
Katarina Švabić
Katarina Švabić
Ažurirano: 04.04.2019. 15:12h

Izložba Katarine Švabić pod nazivom “Magija kruga“ biće otvorena večeras u Perjaničkom domu na Kruševcu u 19 sati u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Katarina Švabić rođena je 1975. godine. Pohađala je Srednju školu za industrijsko oblikovanje i dizajn u Beogradu i studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Naučni stepen magistra stiče odbranom magistarskog rada “Slika- otvoreni medij”. Bavi se novim tehnologijama koje se reflektuju kroz različite radove od crtanja, slikanja, digitalne štampe i animacije, grafičkog dizajna, skulpture, land art-a do produktivnog dizajna, performansa, muzike i zvuka. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i neformalne grupe umjetnika “Shift” (sada Kombinat). Aktivni je učesnik projekata i istraživanja od 1998. godine, eksperimentišući sa land artom, zvukom i novim medijima. Na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran u Podgorici angažovana je od njegovog osnivanja 2006. godine kao profesor Interdisciplinarnih vizuelnih umjetnosti. 

“'Magija kruga'“ je zapravo ambijentalna instalacija nastala kombinovanjem različitih umjetničkih formi i svakodnevnih predmeta (knjiga sa digitalnim grafikama na radnom stolu, olovka, gumica, mahovina, čaša sa vodom, projekcija na zidu...). Zasnovana na principima jednostavnosti, harmoničnog odnosa punog i praznog, misterije i detalja, ova izložba, poput zen vrta - duhovne replike svijeta, nudi posmatraču mogućnost smirivanja duha i uvođenja u stanje meditacije”, zapisala je u uvodnom tekstu za katalog , istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.