Kuća, kao simboli, kao dom, zaštita, kao ognjište...

“Tema stara koliko i čovjek. Kuća kao simbol, kao dom, zaštita, kao ognjište. Kuća kao radost, rađanje, sloboda, kao harmonija. Kuća kao sigurnost egzistencijalnog opstanka, kao ljepota i kuća kao istorijsko trajanje”
477 pregleda 0 komentar(a)
Kemal Ramujkić, Foto: Svetlana Mandić
Kemal Ramujkić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.03.2015. 09:16h

U galeriji „Nikola I“ u Nikšiću otvorena je izložba slika prof. Kemala Ramujkića, u okviru Programa podrške razvoju kulture. Na izložbi, koju je organizovao nikšićki Centar za kulturu, predstavljeno je 26 radova ulje na platnu iz ciklusa “Kuće”.

“Tema stara koliko i čovjek. Kuća kao simbol, kao dom, zaštita, kao ognjište. Kuća kao radost, rađanje, sloboda, kao harmonija. Kuća kao sigurnost egzistencijalnog opstanka, kao ljepota i kuća kao istorijsko trajanje”, kazao je slikar Mirko Brkuljan, otvarajući izložbu.

Ramujkić, koji decenijama stvara u ateljeu na Adi Ciganliji, prepoznat je po slikama na kojima dominiraju mediteranska atmosfera i čempresi. Paštrovačke kuće, omiljen motiv njegovih slika, su zdanja iz njegove mašte „naslonjena na predjela koja odlično poznaje“.

Kako često ističe, kuće radi kao portrete i doživljava ih kao utočište kome se uvijek vraćamo, hram u kome smo najsigurniji. Umjetnik, koji do sada priredio više od 50 samostalnih izložbi i učestvovao na blizu 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, uvijek je isticao fasciniranost primorskim, brdskim kamenim kućama.

“Ramujkićeve kompozicione postavke su veoma prostudirane, vrlo istražene i potpuno crtački precizno iskazane. Jasnom kompozicijom, kolorističkom orkestracijom zelene, plave, sive , ljubičaste i akcentima bijele, žute i crvene, postiže harmoniju muzikalnosti i cjelovitosti doživljaja”, istakao je Brkuljan.

Ramujkić, koji je prije dvije godine proslavio 40 godina rada, redovni je profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, a od 2005. je gostujući profesor na The Animation Workshop School u Viborgu u Danskoj. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima su nagrada za slikarstvo Muzeja 2000. u Luksemburgu, za crtež, „Zlatnu paletu“ ULUS-a, nagrada „4. April“, nagrada grada Cetinja…

Bonus video: