Marinini memoari na 70. rođendan

Tokom posljednjih nekoliko godina, Marina Abramović preduzela je konkretne korake da obezbijedi svoju zaostavštinu
104 pregleda 4 komentar(a)
Marina Abramović
Marina Abramović
Ažurirano: 05.03.2015. 07:33h

Marina Abramović nikada nije bila stidljiva kada je trebalo da se eksponira zarad umjetnosti. U jednom performansu ležala je naga na podu, ispružena ispod model kostura, u drugom je, takođe kao od majke rođena, drhtala na santi leda, a 12 dana je u Čelsi galeriji, pred očima brojnih posjetilaca, živjela na platformi, gdje su je gledali kako se kupa, spava i odlazi u kupatilo.

Sada, ona će sve to i još mnogo više, pretočiti u memoare. Izdavačka kuća “Crown Archetype” objaviće memoare najpoznatije svjetske umjetnice performansa na jesen 2016, upravo u vrijeme njenog 70. rođendana. Knjiga bilježi uspomene iz djetinjstva umjetnice, odrastanje u bivšoj Jugoslaviji, u kojoj je njen otac bio vojni komandant u Drugom svjetskom ratu, a majka major u Jugoslovenskoj narodnoj armiji. Takođe, Abramovićeva će opisati svoju umjetničku evoluciju, kako je testirala granice svoje fizičke i mentalne izdržljivosti - goreći svoje tijelo, sjekući ga, gladujući i mučeći sebe u nekim od svojih najzahtjevnijih radova.

Moli Štern, viši potpredsjednik izdavačke kuće “Crown Archetype”, u saopštenju nazvala je Marinu Abramović “rođenim pripovjedačem sa jedinstvenim glasom i originalnim gledištem”.

Tokom posljednjih nekoliko godina, Marina Abramović preduzela je konkretne korake da obezbijedi svoju zaostavštinu.

U 2013, najavila je planove za izgradnju instituta performansa u Hadsonu, u državi Njujork. Ona i njen rad bili su predmet velike retrospektive u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti 2010. godine. Svojim memoarima, Marina Abramović dodaće samo glas svom već veoma dobro dokumentovanom životu. Marina Abramović već je bila inspiracija za biografiju, operu, dokumentarac, pa čak i video- igru.

“Moja iskustva oduvijek su bila veliki dio mog posla - ona su izvor svega što radim, ona su moja inspiracija”, kazala je umjetnica povodom najavljenih memoara, a navodi se u saopštenju izdavača.

“Nadam se da ću, dijeleći svoju priču sa ljudima, i njima dati hrabrosti da urade stvari kojih se plaše da učine u svojim životima”.

Bonus video: