Pobjede kineskih selekcija u Batumiju, naše ekipe daleko iznad početnog rejtinga

Muška ekipa bila je 36. a crnogorske šahistkinje 55. u Batumiju
114 pregleda 0 komentar(a)
Dragiša Blagojević, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Dragiša Blagojević, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Ažurirano: 05.10.2018. 14:49h

Pobjedama kineskih selekcija završena je 43. Šahovska olimpijada u gruzijskom Batumiju. Muška selekcija Kine slavila je zbog boljih dodatnih kriterijuma ispred reprezentacija SAD i Rusije, dok su Kineskinje sa istim brojem bodova zbog dodatnih kriterijuma bile ispred Ukrajinki.

Naša muška selekcija zauzela je 36. mjesto u konkurenciji 185 zemalja. Učinkom od pet pobjeda, četiri neriješena meča, dva poraza i 14 bodova, naši šahisti su bili bolji za 11 mjesta od početnog rejtinga. Isti broj bodova imale su Hrvatska na 26. i Slovenija na 32. mjestu ali su imali bolje dodatne kriterijume od naše selekcije.

Naša selekcija je danas u posljednjem kolu dobila Island sa 2,5:1,5, zahvaljujući pobjedi Dragiše Blagojevića bijelim figurama na drugoj tabli.Ostele tri partije su završene remijima.

Naša ženska selekcija je sa 12 meč bodova (pet pobjeda, dva neriješena meča i četiri poraza) zauzela 55.mjesto u konkurenciji 151 selekcije. Od zemalja regiona ispred nas su Srbija na 22. mjestu, Slovenija na 31. i Hrvatska na 39. Naša selekcija je prema rejtingu bila rangirana na 70. mjestu, pa je napravila rezultat vriejdan 15 mjesta niže.

Danas su naše šahistkinje remizirale sa Ekvadorom (remiji nam sve četiri table)

Sa izbora u Batumiju dvije su lijepe vijesti za Crnu Goru. Veselin Vanja Drašković je izabran za počasnog potpredsjednika Evropske šahovske unije a Jovan Milović je izabran za predsjednika 1.5 zone FIDE. Ovu zonu čine Albanija, Grčka, Turska, Srbija, Crne Gora, Jermenija i Gruzija.

Bonus video: