Do starta Evropskih igara 100 dana

0 komentar(a)
Juniori, Foto: Budva.me
Juniori, Foto: Budva.me
Ažurirano: 04.03.2015. 14:57h

Do početka prvih Evropskih igara, na kojima se očekuje učešće više od 6000 sportista iz 50 država, ostalo je još 100 dana, saopštio je Evropski olimpijski komitet.

Igre su na programu od 12. do 28. juna u Bakuu.

Saopšteno je da će ceremonija otvaranja Igara biti održana 12. juna i da će označiti početak sedamnaestodnevnog takmičenja, koje će “ujediniti Evropu i slaviti sport”.

Sportisti će se takmičiti u 20 sportova, 16 olimpijskih i četiri neolimpijska, a očekuju ih 253 medalje.

Takmičari u 12 sportova dobiće kvalifikacionu šansu za Olimpijske igre Rio 2016. Zaštitni znak igara su maskote srna i nar.

Srna predstavlja prirodne ljepote, milost i čistoću, a ujedno je i zaštićena vrsta u Azerbejdžanu, dok nar simbolizuje azerbejdžanski folklor ujedinjen sa predivnim voćnim koloritom Bakua.

Organizator je najavio da je planirano emitovanje 800 sati programa, da su 34 države do sada potpisale TV prava prenosa, kao i da će 750 medijskih kuća izvještavati sa Evropskih igara.

Saopšteno je da će u toku realizacije manifestacije biti angažovano do 1600 zaposlenih, na današnji dan radi 1245 ljudi, 43 različite acinalnosti sa 6 kontinenata, 13000 volontera, kao i da 20000 izvođača radova učestvuje na pripremi Bakua kao domaćina prvih Evropskih igara.

Crnogorski olimpijski komitet najavio je da će Crna Gora u Bakuu nastupiti sa brojnom sportskom delegacijom.

Juniorska vaterpolo reprezentacija osvajanjem zlatnog odlčja na Evropskom prvenstvu na Malti obezbijedila je učešće, nastupiće i atletičari koji će učestvovati u timskom takmičenju.

Krajem marta biće završene kvalifikacije za džudiste, a Crna Gora imaće predstavnike i u još nekoliko individualnih sportova, prije svega boksu i karateu.

Bonus video: