Izložba "Pogled" za dobar početak

vi projekat je izložba “Pogled”, koja će biti otvorena večeras u podgoričkoj galeriji “Centar” u 19 sati. Na izložbi, čija je autorka Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, biće predstavljeni radovi crnogorskih dizajnera
192 pregleda 0 komentar(a)
Kreativni tim CSUCG, Foto: Boris Pejović
Kreativni tim CSUCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.03.2015. 12:43h

U renoviranom prostoru Botaničke bašte Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u kojem će se relaizovati programi različitih umjetničkih sadržaja, juče je za predstavnike medija organizovana koferencija na kojoj su predstavljeni martovski programi - sadržaji kojima CSUCG počinje ovogodišnju izlagačku djelatnost.

Prvi projekat je izložba “Pogled”, koja će biti otvorena večeras u podgoričkoj galeriji “Centar” u 19 sati. Na izložbi, čija je autorka Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, biće predstavljeni radovi crnogorskih dizajnera.

“Izložba 'Pogled' crnogorskih dizajnera fokusirana je na grafičko oblikovanje knjige inicirana nasljeđem, jer je prva štampana knjiga kod Južnih Slovena nastala u Crnoj Gori, Oktoih prvoglasnik 1494, a plakati imaju vizuelnu, kulturnu, sociološku i komunikacijsku vrijednost. Pomijeranje tradicionalnih rješenja u ove dvije discipline grafičkog dizajna prezentovaće se na izložbi 'Pogled', a postavka je inicirana i činjenicom da uspješne firme sve više angažuju dizajnere u kreiranju identiteta, o čemu se nije moglo govoriti prije dvije decenije. Slobodan crtež, upotreba boje, istorijski citati, humor i ironija su samo neki od elemenata plakata, uvijek s primjesom nepredvidivosti, neočekivanosti, ili da se poslužim Gajzerovim riječima 'oni bude pažnju' i zato jesu umjetnost”, kazala je autorka izložbe na kojoj će svoje radove predstaviti umjetnici Brigita Antoni, Dejan Batrićević, Bojana Bogavac, Slađana Bajić Bogdanović, Zdravko Delibašić, Srđa Dragović, Roman Đuranović, Sandra Đurović, Mišo Joskić, Ana Knežević, Nikola Latković, Ana Matić, Nevena Matijević, Darko Mijušković, Suzana Pajović, Irena Lagator Pejović, Snežana Pupović Karović, Nikola Radonjić, Irena Rakčević, Radoje Rakočević, Branka Vujović, Petar Vujović i Adela Zejlinović, koja potpisuje katalog izložbe “Pogled”/grafičko oblikovanje knjige i plakata.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić najavila je za mart dvije izložbe, a riječ je o projektu Katarine Švabić “Magija kruga”, koji će biti predstavljen u šestog marta u Perjaničkom domu i retrospektivnoj izložbi “Lice Ogledalo” Krsta Andrijaševića, koja će u Dvorcu Petrovića biti otvorena 10. marta.

“Izložba 'Magija kruga' Katarine Švabić je ambijentalna instalacija nastala kombinovanjem različitih umjetničkih formi i svakodnevnih predmeta (knjiga sa digitalnim grafikama na radnom stolu, olovka, gumica, mahovina, čaša sa vodom, projekcija na zidu...). Zasnovana na principima jednostavnosti, harmoničnog odnosa punog i raznog, misterije i detalja, ova izložba, poput zen vrta - duhovne replike svijeta, nudi posmatraču mogućnost smirivanja duha i uvođenja u stanje meditacije”, kazala je autorka izložbe Ljiljana Karadžić.

Kada je riječ o retrospektivnoj izložbi Krsta Andrijaševića, ona će pružiti uvid u cjelokupan opus jednog od najznačajnijih crnogorskih umjetnika.

“Na izložbi će biti predstavljene skulpture, crteži i slike, a biće prikazani i dokumentarni filmovi o umjetniku. Njegov opus je jedan od najuzbudljivijih i najdirljivijih u crnogorskoj umjetnosti. Stavljajući u fokus svojih umjetničkih interesovanja čovjeka, Andrijašević ne teži sferama reprezentativnosti, već su njegovi radovi usmjereni ka buđenju najdubljih emocija sa prigušenim dramskim fonom”, kazala je Karadžić.

Izlagačka sezona u podgoričkoj galeriji “Centar”

Biljana Keković, rukovodilac galerije “Centar” najavila je izložbe koje će biti realizovane u ovom izlagačkom prostoru tokom 2015. godine.

Izlagačku sezonu otvara izložba “Pogled” crnogorskih dizajnera fokusirana na grafičko oblikovanje knjige, nakon koje će uslijediti proslava jubileja - dvadeset godina Centra savremene umjetnosti, kada će u svim izlagačkim prostorima ove institucije biti izloženi eksponati iz bogatih zbirki CSUCG.

“U maju imamo dvije izložbe - prva je Branislava Baneta Sekulića i Zeke Prelvukaja, umjetnika iz Albanije.

U junu će se predstaviti Nemanja Golijanin iz Bosne i Hercegovine, za jul je predviđena izložba Dora Batrićevića, dok će u septembru svoje radove pred podgoričku likovnu publiku predstaviti Vladimir Perović, umjetnik iz Srbije koji koji radi u timu sa Milicom Stojanov.

U oktobru će se predstaviti Vesko Gagović i Brigita Antoni, dok će se u novemru predstaviti Jelena Đukanović. U posljednjem mjesecu u godini bićemo u prilici da pogledamo radove slovenačke umjetnice Valerije Volf Gang”, najavila je Keković.

Bonus video: