Ulcinj: Policija traži vlasnika placa sa koga je buknula vatra

U požaru uništeno između 500 i 1000 stabala maslina. Prema navodima načelnika Službe zaštite i spasavanja vatra ne prijeti maslinjaku u Valdanosu
364 pregleda 7 komentar(a)
Požar Ulcinj, maslinjak Bažbuljuk, Foto: Ilir Čapuni
Požar Ulcinj, maslinjak Bažbuljuk, Foto: Ilir Čapuni
Ažurirano: 28.09.2018. 05:43h

Ulcinjska policija traga za K. N., vlasnikom zemljišta u maslinjaku u Bažbuljuku, jer vjeruje da je prekjučerašnji požar ogromnih razmjera izbio na njegovoj imovini a zatim se proširio, saznaju “Vijesti” od izvora u policiji i tužilaštvu.

K.N., za koga se pretpostavlja da je i zakupac jednog kupališta na Velikoj Plaži, zasada nije dostupan policiji a istražitelji još provjeravaju u katastru da li je zemljište u Bažbuljuku prevedeno na njega.

“Uviđaj je izvršen u prisustvu vještaka protivpožarne zaštite. Utvrđeno je da je vatra buknula na placu K. N., koji je vjerovatno čistilo nekoliko radnika. Stoga se traga i za vlasnikom i za radnicima radi utvrđivanja da li su oni ili neko treći, nevezano sa čišćenjem placa, izazvali požar iz nehata ili u namjeri”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz istrage.

Požar, u kome je uništeno najmanje 500 stoljetnih stabala maslina, juče oko 17.00 sati bio je još aktivan, ali djelimično pod kontrolom. Načelnik službe zaštite i spasavanja Saubih Mehmeti kazao je da je vatra juče ujutru zahvatila i nepristupačni dio Mendre prema Valdanosu.

“Imamo pomoć tri kanadera i kolega iz više crnogorskih gradova, Nikšića, Cetinja, Budve, Bara i Herceg Novog. Tu je i Vatrogasna služba Vojske Crne Gore i građani. Sve nam zavisi od vjetra”, kazao je Mehmeti “Vijestima”. Kako je naveo, požar se sa jučerašnjih 15 hektara, proširio skoro duplo. On kaže da zasada vatra ne prijeti maslinjaku u Valdanosu.

Juče je održan i hitan sastanak Štaba za vanredne situacije povodom pogoršanja situacije u vatrom zahvaćenim predjelima.

Dogovoreno je da Služba zaštite i spasavanja odredi pojačano 24 časovno dežurstvo dok se opasnost od požara potpuno ne smiri i da saobraćajna i komunalna policija omoguće slobodno kretanje svim vozilima koja su uključena kao ispomoć. Građani su upozoreni da prilikom čišćenja svojih imanja i sličnim radovima ne pale vatre na otvorenim površinama.

Direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan kazao je da ta služba stoji na raspolaganju ulcinjskoj Službi zaštite i spasavanja.

Bivši gradonačelnik Ulcinja i predsjednik Force Nazif Cungu juče je uzrazio žaljenje zbog štete, navodeći da se broj izgorjelih maslina bliži brojki od 1.000.

Bonus video: