Nema dokaza da je crkva u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske

Država od Mitropolije Crnogorsko-primorske traži da im vrate crkvu Svetog Dimitrija na Kruševcu, dok sveštenici tvrde da je objekat u komplesku Dvorca kralja Nikole oduvijek bio u svojini Srpske pravoslavne crkve
81 pregleda 6 komentar(a)
Crkva Svetog Dimitrija, Foto: Luka Zeković
Crkva Svetog Dimitrija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.03.2015. 09:37h

Punomoćnik Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), advokat Vojislav Đurišić rekao je juče na Sudu da nijesu pronašli zvaničan akt da je crkva na Kruševcu u njihovom vlasništvu.

To je saopštio u nastavku spora, u kome država od Mitropolije traži da im vrate crkvu Svetog Dimitrija. Sveštenici MCP saopštili su ranije da je taj objekat u komplesku Dvorca kralja Nikole oduvijek bio u svojini Srpske pravoslavne crkve.

I Crnogorska pravoslavna crkva juče je dopisom tražila da se uključi u taj spor, navodeći da su jedno vrijeme i oni vršili obrede u crkvi, ali da je Mitropolija promijenila vrata na tom vjerskom objektu i time im to onemogućila.

Sudija Danilo Jegdić će očigledno odbiti takav zahtjev, jer je juče zaključio glavnu raspravu i objavio da će prvog aprila odlučiti u tom predmetu.

Viši sud je ranije odbio kao nedozvoljenu žalbu Mitropolije na odluku sudije da, umjesto donošenja presude, ponovo otvori glavnu raspravu u tom sporu. Iako je već jednom, krajem prošle godine, zaključio glavnu raspravu, sudija se predomislio, smatrajući da nije dovoljno rasvijetljeno činjenično stanje, te da treba od Mitropolije zatražiti dokaz da je sporna crkva bila u njenoj svojini.

Država od Mitropolije Crnogorsko-primorske traži da im vrate crkvu Svetog Dimitrija na Kruševcu, dok sveštenici tvrde da je objekat u komplesku Dvorca kralja Nikole oduvijek bio u svojini Srpske pravoslavne crkve.

U tužbi država navodi da je dvorski kompleks u njihovoj svojini prema Zakonu o državnoj imovini, ali da su onemogućeni da koriste Državnu kapelu (crkvu), pa traže da se ona vrati Centru za savremenu umjetnost.

Predstavnici Mitropolije, u protivtužbi, ističu da nikada nijesu imali problema sa sadašnjim Centrom savremene umjetnosti, niti se ikada pominjalo da je to njihovo, te da je nesporno da je to vjerski objekat, pa se pitaju od kad je to država vlasnik sakralnih objekata.

Bonus video: