Mrdaku ne pomaže ni stričeva kuća

97 pregleda 2 komentar(a)
akcija Karavan, Foto: Mup.gov.me
akcija Karavan, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 04.03.2015. 09:26h

Specijalno vijeće sutkinje Suzane Mugoše u podgoričkom Višem sudu, odbilo je juče predlog da se optuženom cariniku Vukomanu M. Mrdaku, uz jemstvo, ukine pritvor.

On je jedan od uhapšenih u policijskoj akciji “Karavan”, koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje i zloupotrebu službenog položaja.

“Stric i otac okrivljenog Mrdaka daju kuću koja je procijenjena na 92.000 eura kao jemstvo za ukidanje pritvora, uz garanciju da će se odazivati na pozive suda i da neće pobjeći. Mrdak nema gdje da pobjegne. Zar bi rizikovao da se ne odazove na poziv suda da bi izgubio krov nad glavom", predložio je njegov advokat Slobodan Novaković, ali je Sud odbio taj i ostale predloge koji su se ticali ukidanja pritvora.

Optuženi Željko S. Momić iz Lučana, kazao je juče da ne pripada nikakvoj kriminalnoj organizaciji:

“Nisam kriv. Mi smo kolateralna šteta, jer su drugi ljudi, koji su se time bavili, na slobodi, pa su se kola slomila na nas”, izjavio je Momić.

“Živim od poštenog rada. Izdržavam šestočlanu porodicu, radeći sve fizičke polsove. Nadničar sam. Radim fizičke poslove na građevini, cijepam drva, nosim robu i od toga zarađujem. Nadnica mi je 15, 20, 30 eura, zavisno od poslova. Nikada se nisam bavio izvozom, niti bilo što znam o carini. Nisam sakrivao krijumčarenu robu”

I Branko M. Baošić, odbacio je navode optužnice - da je skidao carinsku sajlu sa teretnih kamiona, u koju je potom naknadno utovarena roba za krijumčarenje.

On je kazao da je kamion “skania” dao na korišćenje bratu od strica Jovanu K. Baošiću i istakao da niko na njegovom placu u Novom Selu kod Danilovgrada, nije istovarao robu.

Vukoman M. Mrdak branio se ćutanjem, a Saša D. Simović kazao je da se ne osjeća krivim i da se ne smatra članom kriminalne organizacije.

“Živim od poštenog rada. Izdržavam šestočlanu porodicu, radeći sve fizičke polsove. Nadničar sam. Radim fizičke poslove na građevini, cijepam drva, nosim robu i od toga zarađujem. Nadnica mi je 15, 20, 30 eura, zavisno od poslova. Nikada se nisam bavio izvozom, niti bilo što znam o carini. Nisam sakrivao krijumčarenu robu”, kazao je okrivljeni.

Rekao je da ga je Momić u dva navrata angažovao da istovari neku robu u kesama, ispred kuće na Starom aerodromu u Podgorici i u selu Baljače u Zeti. Tada su, rekao je, došli “neki ljudi” i uzeli te kese.

Branko Baošić je rekao da se dugo bavi preprodajom robe, koju nabavlja iz Turske: “Dešavalo se da je smjestim u kuću kod Simovića, a zatim je odatle dijelim mušterijama kojima je namijenjena".

I Jovan K. Baošić i Danilo D. Vorotović, negirali su da su počinili krivično djelo krijumčarenje.

U optužnici piše da je Momić radi prodaje nabavljao cigarete, alkoholna pića, pirotehnička sredstva, garderobu i tehničke proizvode. U optužnici piše da je roba ušla u Crnu Goru tako što su izbjegnute mjere carinskog nadzora. Tako je Momić u dogovoru sa Slavoljubom Savićem, uz regularni prevoz aluminijuma iz Bara u Srbiju, u kamion utovario cigarete i tekstilnu robu, a prethodno je Branko Baošić sa NN osobom, sa kamiona skinuo carinsku sajlu. Septembra 2013. je takođe iza aluminujuma, u kamion utovareno 18.000 šteka “malbora”, 4.250 šteka “montea”, 1.350 šteka “trokadera plavog”, kao i još raznih vrsta cigareta, vino, pivo, alkohol, bižuterija i tekstilna roba, vrijednosti 254.541 eura.

Bonus video: