"Bilo je nepravilnosti i nakon smrti blagajnika"

Mehović je kazala da je od uvođenja timova izabranih doktora, na platnoj listi bilo dosta nelogičnsoti, jer se dešavalo da rade više i prime manje plate i slično
102 pregleda 1 komentar(a)
Rasim Agić, Foto: Jadranka Ćetković
Rasim Agić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 04.03.2015. 09:29h

Medicinska sestra u bjelopoljskog Doma zdravlja Ifeta Mehović, kazala je juče da je nepravilnosti u obračunima plata u toj ustanovi bilo i poslije smrti blagajnika Dragana Đerkovića, u januaru 2013. godine.

Ona je to izjavila u nastavku suđenja bivšem direktoru Doma zdravlja Rasimu Agiću i šefu računovodstva Ibrahimu Lukaču, optuženima zbog zloupotrebe službenog položaja.

Dan ranije, Lukač je Sudu rekao da je za sve nezakonitosti kriv pokojni Đerković.

Mehović je kazala da je od uvođenja timova izabranih doktora, na platnoj listi bilo dosta nelogičnsoti, jer se dešavalo da rade više i prime manje plate i slično.

“Nikom od radnika nije bilo jasno kako nam se obračunava plata, niti kolika je cijena boda, pa je nas 20-ak održalo sastanak i zatražilo objašnjenje od direktora Agića. Nakon još jednog obraćanja, ovoga puta pismenog, predložena nam je Agencija za mirno rješavanje sporova, koja je utvrdila da smo oštećeni”, kazala je Mehovićeva.

Konstatovala je i da ni danas radnici ne znaju kako im se obračunava plata, jer nema cijene boda. Ona je pojasnila da ništa od tih dešavanja sa platnim listama ne dovodi u vezu sa sada pokojnim Đerkovićem, jer je smatrala da su za to odgovorni Agić i Lukač.

Njena koleginica Vesna Bulatović, rekla je da je nepravilnosti na svojoj platnoj listi uočila 2012...

Primala je, kako je kazala, manje novca kada bi radila više, a na duplim listama bilo je upisanih akontacija koje nikada nije podizala, kao i prekovremenih sati, koje nije nikada ostvarivala. Optuženi su prvog dana suđenja negirali djelo koje ime je stavljeno na teret.

Specijalno tužilaštvo tereti Agića i Lukača da su oštetili Fond za zdravstveno osiguranje za 78.052 eura, čime su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju i krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

“Oni su krivična djela počinili u periodu od novembra 2009. do 31. decembra 2012. godine, zajedno sa blagajnikom, sada pok. Draganom Đerkovićem, na način što su, zloupotrebljavajući službeni položaj, sačinjavali obračunske liste zaposlenih u ovoj JZU sa neistinitim podacima o njihovim zaradama“, piše u optužnici.

Obračunske liste su, kako se sumnja, sadržale neistinite podatke o uvećanim iznosima zarada zaposlenih u odnosu na stvarne iznose zarada tih lica.

Na osnovu tih neistinitih obračunskih lista je, sumnja se, u navedenom periodu od Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore izvršeno trebovanje i naplata lažno prikazanih iznosa mjesečnih zarada zaposlenih u toj ustanovi.

Radnicima su, piše, isplaćivali smanjene iznose, tako što je Đerković po nalogu direktora Agića, na osnovu lažnih javnih kreditnih naloga podizao gotov novac, koji su prisvajali optuženi. Suđenje se nastavlja 6. marta.

Bonus video: