UP: U Nikšiću rasvijetljeno nekoliko slučajeva

57 pregleda 4 komentar(a)
policija, STOP policija, Foto: Savo Prelević
policija, STOP policija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.03.2015. 18:30h

Službenici nikšićkog Centra bezbjednosti su prethodnih dana riješili značajne slučajeve iz oblasti borbe protiv korupcije, privrednog i imovinskog kriminala, saopšteno je iz Uprave policije.

"Naime, službenici CB Nikšić su, zajedno sa službenicima Sektora kriminalističke policije, realizovali policijsku akciju „Udar“, u kojoj su četiri lica procesuirana zbog sumnje da su u dva odvojena slučaja lažirala saobraćajne nezgode radi naplate novca od osiguranja. Osim toga, službenici CB Nikšić su podnijeli krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora jedne firme zbog zloupotrebe i utaje poreza, a takođe su rasvijetlili i 12 imovinskih delikata od čega 10 teških krađa i dvije krađe", stoji u saopštenju.

Službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su, u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Nikšić, realizovali policijsku akciju „Udar“, u okviru koje su Osnovnom državnom tužiocu u Nikšiću podnijete dvije krivične prijave protiv četiri lica, zbog osnova sumnje da su počinila dva krivična djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

"Sumnja se da su M.V, star 21 godinu, i M.V. star 29 godine, iz Nikšića počinili navedeno krivično djelo na način što su, 07. decembra 2013. godine, oko 19,00 časova, telefonskim putem prijavili Dežurnoj službi CB Nikšić da je došlo do saobraćajne nezgode u kojoj su njih dvojica učestvovali kao vozači vozila. Oni su, kako se sumnja, lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu policijske službenike da na osnovu navedenog sačine zapisnik o uviđaju saobraćajne nezgode koja se nije ni dogodila, u cilju naplate štete od osiguravajućeg društva na osnovu tako sačinjenog i ovjerenog neistinitog sadržaja.

I druga dva lica, Ž.K, star 50 godina, i R.D, star 21 godinu, iz Nikšića, su, sumnja se, isto krivično djelo počinili 21. septembra 2014. godine, kada su oko 22,35 časova takođe pozvali Dežurnu službu CB Nikšić i prijavili saobraćajnu nezgodu koja se nije dogodila, kako bi naplatili štetu od osiguravajućeg društva na osnovu sačinjenog i ovjerenog neistinitog sadržaja – zapisnika o uviđaju saobraćajne nezgode. Aktivnosti u okviru policijske akcije „Udar“ se nastavljaju", navodi se u saopštenju UP.

Službenici CB Nikšić su, radeći na rasvjetljavanju krivičnih djela sa elementima korupcije, Osnovnom državnom tužiocu u Nikšiću podnijeli krivičnu prijavu protiv N.F, starog 64 godine, rođenog u Bijelom Polju a nastanjenog u Nikšiću, vlasnika i izvršnog direktora privrednog društva „Montavar Metalac“ d.o.o. Nikšić, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi i utaja poreza i doprinosa.

"Sumnja se da je N.F, u svojstvu odgovornog lica – vlasnika i izvršnog direktora firme „Montavar Metalac“, u junu 2013. godine sa jednom poslovnom bankom zaključio dva ugovora o kreditu, ukupne vrijednosti 2.356.000 eura (dva miliona tri stotine pedeset šest hiljada eura), za koja je kao sredstvo obezbjeđenja založio osnovna sredstva pomenute firme – opremu i mašine. On je nakon toga, kako se sumnja, u oktobru iste godine donio odluku o otpisu i prodao jedan dio tih založenih sredstava, čime je počinio krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Osim toga, N.F. je, kako se sumnja, dio već založenih sredstava prodao bez obavezne prateće dokumentacije, te stoga na vrijednost prodatih sredstava nije obračunat PDV u iznosu od 19% od prodajne cijene, čime je utajio porez i oštetio budžet Crne Gore za ukupan iznos od 7.867,75 eura.

Službenici CB Nikšić su, osim navedenog, rasvijetlili i 12 imovinskih delikata – 10 teških krađa i dvije krađe, počinjenih uglavnom u radnjama u centru Nikšića – kladionicama, buticima, parfimerijama itd, u periodu od sredine decembra 2014. do sredine februara ove godine. Za ova krivična djela osumnjičena su četiri lica, od čega dva lica za devet teških krađa.

Od počinjenih imovinskih delikata izdvajamo rasvjetljavanje krađe biste narodnog heroja Dušana Đukanovića, koja se nalazila u dvorištu Osnovne škole koja nosi ime ovog heroja, u mjestu Lukovo. Naime, direktor škole je, 11. februara 2015. godine, prijavio CB Nikšić nestanak biste iz dvorišta. Službenici CB Nikšić su, efikasnim aktivnostima na terenu, identifikovali maloljetnog M.Z, starog 15. godine, iz Nikšića, koji je osumnjičen da je počinio ovo krivično djelo. Otuđena bista je u djelovima pronađena u pomoćnom objektu kuće u kojoj stanuje M.Z. Protiv njega je zamjeniku Osnovnog državnog tužioca za maloljetnike u Nikšiću podnijeta krivična prijava, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo krađa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: