Brate, javi ako treba da aktiviram premijera

Zakupac Svetog Stefana, vlasnik Univerzal kapital banke, Pobjede i Dnevnih novina provjerio i saopštio sinu Vei Seng Pue da malezijski kockar nije uhapšen u Makau po nalogu Interpola
307 pregleda 26 komentar(a)
Vei Seng Pua, Petros Statis
Vei Seng Pua, Petros Statis
Ažurirano: 03.03.2015. 16:06h

Dokazni materijal američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) potvrđuje da biznismena Petrosa Statisa i pokeraškog milionera Vei Seng Pua, osim ljubavi prema Crnoj Gori, povezuje i lično prijateljstvo, toliko jako da je Statis pokrenuo svoje veze u Interpolu da bi ispitao okolnosti pod kojima je njegov prijatelj uhapšen.

Dokument FBI-ja, čiju kopiju posjeduje Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, dostavljen je 10. novembra 2014. Okružnom sudu u Nevadi kao dio dokazne dokumentacije u predmetu koji se vodi protiv uhapšenih u Las Vegasu u julu 2014. zbog organizovanja lanca ilegalnog klađenja.

FBI je nakon hapšenja u Vegasu zaplijenio telefon mlađeg Pue, koji je tada sa ocem takođe uhapšen i došao do njegove SMS prepiske sa Statisom. Grčki biznismen ranije je čak nudio pomoć Darenu da dobije američku vizu.

Transkript SMS komunikacije između Statisa i mlađeg Pue odnosi se na period od 18. do 22. juna 2014, ali i iz maja iste godine.

Malezijac u svijetu pokera poznat kao Pol Pua uhapšen je u Makau 18. juna 2014. oko 16 časova po lokalnom vremenu, dok se nalazio u jednoj od soba luksuznog hotela “Wynn”. Nakon saznanja o hapšenju Vei Senga njegov sin Daren i Statis komuniciraju putem SMS.

Sudeći po porukama koje je Statis slao sa crnogorskog broja, oni nisu znali ko je naredio hapšenje, pa su nagađali da bi to mogao biti Interpol, tamošnja policija ili neko drugi. Statis je, između ostalog, uvjeravao mlađeg Puu da u sistemu Interpola nema potjernice i naloga za hapšenje njegovog oca. FBI posebnu pažnju obraća upravo na taj detalj i nastavlja istragu o tome kako je Statis mogao doći do povjerljivih podataka iz baze Interpola.

Puin sin Daren poslao je SMS Statisu u kojem konstatuje da je sreća što kineska Vlada nije inicirala hapšenje njegovog oca.

Statis mu je odgovario da je istina da se jedan centar moći trudi da drži Puu “van ovoga”, ali da neko jači stoji iza hapšenja, ko istovremeno i “truje Peking” o Puinoj organizaciji.

Veoma potkupljivi

Minut kasnije Statis SMS-om poručuje Darenu i da je dobro što su "veoma potkupljivi" i što Peking zna da neko stoji iza optužbi.

Grčki biznismen i Daren razmjenjivali su poruke tokom cijelog dana, a Statis je u jednoj napisao da porodicu Pua doživljava kao svoju i pokazuje da je iskreno zabrinut zbog hapšenja.

U jednom trenutku čak je ponudio da potraži pomoć premijera ili Ministarstva spoljnih poslova San Marina, ukoliko njegov prijatelj ostane u zatvoru.

“Ja letim za sat i stižem u tri sata ujutru u Cirih, po vremenu iz Vegasa. Ja mogu letjeti sjutra veče u Hong Kong iz Ciriha ako bude bilo potrebe. Reci mi da znam porukom, ako bude trebalo da aktiviram premijera ili Ministarstvo spoljnih poslova San Marina”, kazao je Darenu.

Naime, Vei Seng Pua je za vrijeme hapšenja u Makau, pa sve do nedjelju dana nakonhapšenja u Las Vegasu bio vlasnik diplomatskog pasoša kao nerezidentni ambasador San Marina u Crnoj Gori. Međutim, nije poznato na kojeg je premijera Statis tada mislio, jer San Marino nema premijera.

San Marino imap dva kapetana-regenta, dok je na čelu Vlade tog grada-države generalni sekretar za inostrane i političke poslove Paskuale Valentini.

Budući da je Makao posebna administrativna regija Narodne Republike Kine, ni Makao nema sopstvenu vladu pa ni premijera, već njime upravlja Izvršno vijeće na čijem se čelu nalazi Fernandno Chui Sai On. Možda je Statis mislio na malezijskog premijera Mohameda Najiba Bin Abdul Nejib Razaka, ali novinari “Malaysiakini” ( www.malaysiakini.com/news/290384 ), koji su od CIN-CG doznali za Puino crnogorsko državljanstvo naglašavaju da saglasno malezijskom ustavu niti jedan njihov državljanin ne može imati još nečije državljanstvo. To znači da bi Pua, time što je crnogorski državljanin, saglasno zakonu trebalo po automatizmu da izgubi malezijsko državljanstvo.

Grčki biznismen, oženjen crnogorskom manekenkom Nedom Statis (Čađenović) , lični je prijatelj crnogorskog premijera Mila Đukanovića koji je bio gost na njihovoj svadbi u julu 2007. godine, ali za sada nema nikakve potvrde da je Statis u svom SMS-u mislio na njega.

Državljani Crne Gore

Stariji Pua i Statis su postali državljani Crne Gore kao osobe “od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, ekonomski i drugi interes Crne Gore".

Komunikacija između Statisa i Darena nastavlja se i nakon što je njegov otac pušten iz pritvora u Makaou i deportovan iz zemlje.

Statis je 20. juna upitao Darena da li je njegov otac pušen na slobodu, a nakon potvrdnog odgovora, poslao je poruku - “Jessssss !!! :)))))” i interesovao se da li će stariji Pua moći da ostane u zemlji (Makaou) ili će mu nadležni organi to zabraniti.

Puinom sinu je poručio da se informacija o hapšenju mora zadržati u najužem mogućem krugu i ponudio se da otputuje u Makao kako bi sa prijateljem prebrodio teške trenutke.

“Brate, veoma je važno da se sada smiri. Reci ljudima oko njega da prestanu da ga stresiraju sa pričama i scenarijima. Pustite ga da se opusti tamo i uživa. Mogu i ja putovati tamo... Još jedna stvar, pokušaj da zadržiš ovaj incident u najužem mogućem krugu”, govorio je između ostalog Statis mlađem Pui.

FBI posjeduje i SMS prepisku iz maja prošle godine u kojoj se vidi da je Statis mlađem Pui završavao i papire oko američke vize. Daren se bojao da će ga američka ambasada u Kuala Lumpuru ponovo odbiti, s obzirom da je bio blokiran 2012. godine. Pitao je Statisa može li da mu pomogne, a on mu je nakon dva dana poslao SMS da je razgovarao sa prijateljima i da će mu ambasada poslati pozitivan odgovor. Savjetovao je Darena da nadležnima pokaže turističku vizu i kaže da ima stalni posao...

Na posljednjoj stranici nerazvrstanog dokaznog materijala, koji je FBI prikupio, nalazi se i informacija o fajlu u kojem se spominje račun u jednoj crnogorskoj banci. Agenti FBI-ja, međutim, nigdje ne spominju o kojoj se banci radi i na koji način je taj račun korišćen.

Dio materijala FBI

Nepunih mjesec dana nakon što je pušten iz pritvora u Makaou, Vei Seng Pua, Daren Pua, kao i nekoliko njihovih poznanika, uhapšeni su 9. jula 2014. u ekskluzivnom hotelu u Las Vegasu pod optužbom da su organizovali lanac nelegalnog klađenja.

Njihov prijatelj Statis u Crnoj Gori je većinski vlasnik “Universal capital” banke, ovlašćeni zastupnik firme “Mont Voyage”, predsjednik Odbora direktora firme “Adriatic Properties” koja je zakupac Svetog Stefana, osnivač firme “Balkan Energy”, “Montestar Media” i firme “First Financial Holdings” koja se prema CRPS-u bavi trgovinom voća i povrća na veliko, ali je poznatija kao osnivač firme “Media Nea” koja je vlasnik dnevnih novina “Pobjeda” i “Dnevne novine”.

CIN-CG u ranijim istraživanjima pokazao je poslovnu vezu Statisa i Pue u Crnoj Gori.

Podgorička firma “First Seafront Estate” otplatila je 3. decembra 2013. godine dugove osam crnogorskih preduzeća prema „First Financial“ banci u vrijednosti od 2.076.000 eura. Umjesto gotovine, firma je tuđe dugove banci otplatila zemljištem u Reževićima koje je procijenjeno na više od 16 miliona eura.

Firma koja ja provela ovu velikodušnu poslovnu transakciju u suvlasništvu je malezijskog milionera Seng Pue i firme „Golden Estate“, čiji je izvršni direktor Statis.

“Brate, tvoja porodica je moja porodica. Ja tako mislim”

SMS komunikacija od 18. juna 2014. – noć kada je stariji Pua uhapšen u Makau:

Daren (21:48): Zdravo Petros.Daren (21:49): Možeš li me nazvati što prije? Hitno je!Petros (22:00): Pokušavam da nađem nešto, ali je kasno u Evropi i rano u Aziji.Petros (22:00): Gdje je on sada?Daren (22:06): U Makaou je. Još je u sobi u (hotelu) Wynn-u. Cijela policija je još uvijek unutra.Daren (22:08): Još uvijek provjeravamo da li se radi o Interpolu ili policiji iz MakaoaPetros (22:09): Ok, javi mi što prije, molim teDaren (22:09): U redu bićemo u kontaktuPetros (22:21): Kad se vratio nazad u Makao?Petros (22:24): Nema nikakvog interpolovog naloga u sistemu za njega, barem ne u EvropiDaren (22:28): Stigao je u Makao vjerovatno prije 5-6 satiDaren (22:29): Bojimo se da bi mogli da budu Hongkonški/Malezijski/Singapurski/Kineski InterpolPetros (22:30): OkPetros (22:30): Veoma mi je teško da sada provjerimPetros (22:32): Zašto ga nisu uhapsili na aerodromu onda?Petros (22:32): Ako si uhapšen po nalogu onda te ne puštajuDaren (22:33): Nisam sasvim siguran. Ali pretpostavljam da čekaju Polovog (Pol – kockarsko ime Vei Senga) prijatelja koji se bavi klađenjem u Makaou da ih uhapse u njegovoj sobi zajedno. Zato što su tamo još uvijek 2-3 velika šefa u očevoj sobi pored mog ocaPetros (22:33): Što znači da postoji slučaj koji još gradeDaren (22:34): Pretpostavljamo da je takoPetros (22:36): Imam let nazad za Evropu za tri sata javi ako treba da otkažem i čekam. Vjerujem da mogu pomoći više iz Evrope, ali hajde da vidimo kakve su vijestiDaren (22:40): U redu. Mi možemo imati više informacija za sat vremena. Bićemo u kontaktuPetros (22:48): Hvala brate, ne brini sredićemo toDaren (22:58): Hvala što pomažeš bratePetros (22:59): Tvoja porodica je moja porodica! Ja to mislim ozbiljnoDaren (23:00): Cijenim to puno! Nadam se da neće sve proći tako loše.Petros (23:19): Nema naloga u sistemu azijskog interpola za PP (Pola Puu, op.a.)Daren (23:21): Primljeno k znanju. Reći ću Ričardu da zna. Možda policija iz HK (Hong Kong, op.a.) ili MakaoaPetros (23:21): OkPetros (23:28): U 9 sati po lokalnom vremenu (1,5 sati) će abdejtovati sistem i moći će da provjere za bilo kakav novi signalDaren (23:29): Shvatio, hvala

SMS komunikacija od 19. juna 2014.:

Daren (00:38): Potvrđeno je da su iz policije Makaoa. Policija ih je upravo dovela nazad u stanicuPetros (00:42): Ok brate, stići ću u tri sata ujutru u Cirih, po vremenu iz Vegasa. Ja mogu letjeti sjutra veče u Hong Kong od tamo ako bude bilo potrebe. Reci mi da znam porukom, ako bude trebalo da aktiviram premijera ili ministarstvo spoljnih poslova San MarinaDaren (00:44): OK. Bićemo u kontaktu. Siguran letPetros (00:46): Odveli su ih na prijateljski način ili su ih uhapsili?Petros (00:46): Hvala, još uvijek ne znamo šta je razlog?Daren (00:50): Pretpostavljam da je djelimično razlog klađenjeDaren (00:51): Nemam predstavu kako su ih odveli. Niko nije vidio da ih odvodePetros (01:54): Letim sada moja mejl adresa je ****** (adresa poznata redakciji CIN-CG)Daren (01:54): Poslaću ti informacije kad ih dobijemo. Srećan let družePetros (01:55): Hvala, pokušaj da se smiriš sve će biti dobroDaren (02:40): Ćao brate. Upravo smo primili poziv iz Makaoa. Kažu da je jedan koji je uhapsio Pola njegov prijatelj i oni sad pregovaraju. Nadam se da žele samo novac.

Agenti FBI-ja navode da je Daren nekoliko sati kasnije istog dana (19. juna) razmijenio i SMS poruke sa Tomasom Entoni Dvanom, kojem je kazao da “sve izgleda kao dogovor”. Dvan u toku razgovora pita Darena da li je kazao Petrosu da situacija nije tako loša, na šta mu je mlađi Pua odgovorio potvrdno dodavši da Vei seng može poletjeti za Vegas u subotu i da sve liči na dogovor.

SMS komunikacija od 20. juna 2014.:

Daren (11:18): Najnovija informacija – oni ne mogu izaći večeras. Svakome od njih će biti zabranjen ulaz u Makao na tri godine, a moj otac možda ima 50:50 odsto šanse da ostane u Makaou ili odeDaren (11:19): Momci iz Makaoa su rekli da možda može izaći sjutra ujutru oko 10-12 časovaPetros (11:48): Hvala na informacijama, šta god da mu treba tu smo. Žao mi je zbog svega ali ovo je jedino sigurno mjesto za njega. Ne brini tvoj otac ima dosta pravih prijateljaDaren (12:07): Hvala brate. Javiću ti ako mi zatreba tvoja pomoć ponovoDaren (14:22): Pol bi mogao da izađe napolje u narednih sat vremenaPetros (14:48): Volim Makao, oni rade 24 sata :))Daren (14:49): Da… Oni su pustili 17 ljudi ali još drže pet ljudi unutra, od kojih su četvoro naši zaposleniPetros (17:29): Izašao?Daren (20:28): DaPetros (21:22): Jessssss !!! :)))))Daren (21:24): Momci iz Makaoa su rekli da još čekaju da izađe iz policijske stanice, nakon što su mu uzeli otiske prstijuPetros (21:26): Da, ali to je pitanje vremena? Može li da ostane u zemlji ili će mu uvesti zabranu?Daren (21:26): Da. Ali nemam ideju može li ostati ili ne. Čekaćemo Pola da prvo izađe I napusti što je prije mogućePetros (21:27): Da molim!!!Daren (21:28): Bićeš u tokuPetros (21:28): Hvala

SMS komunikacija od 21. juna 2014.:

Daren (05:21): Rekao mi je da može poletjeti za Vegas u ponedjeljak. Nisam siguran zaštoPetros (05:24): Možda treba da sredi nešto prije nego što kreneDaren (05:26): Pretpostavljam. On sada spavaPetros (08:36): Brate, veoma je važno da se sada smiri. Reci ljudima oko njega da prestanu da ga stresiraju sa pričama i scenarijima. Pustite ga da se opusti tamo i uživa. Mogu i ja doći tamo. Hvala na informacijama.Petros (08:36): Još jedna stvar, pokušaj da zadržiš ovaj incident u najužem mogućem kruguDaren (11:52): Da. Razumijem.Daren (11:52): Međutim, oni su danas na naslovnicama novina u Makaou

SMS komunikacija od 22. juna 2014.:

Petros (17:53): Brate kako si?Daren (21:29): Dobro sam brate.Daren (21:29): Kako je kod tebe?Petros (21:32): Sve je dobro. Imam prijatelje koji provjeravaju šta se desiloPetros (21:32): Veoma prljava pričaPetros (21:32): Totalna namještaljkaPetros (21:32): Ciljali su Pola jer su ljubomorni na njegaDaren (21:32): Je li vijest objavljena u zemljama van Makaoa?Petros (21:32): Samo uopštena pričaPetros (21:32): Nema imena, što je dobroPetros (21:33): Ali uradiće to namjernoDaren (21:33): Pretpostavljam da je Pol bio njihova glavna metaPetros (21:33): Htjeli su da otvore priču kako bi ga skloniliPetros (21:33): Da i čekali su gaPetros (21:34): Nije bilo slučajnoDaren (21:34): Tako je.Daren (21:34): Pol napušta Makao u šest satiPetros (21:34): Znam imam detalje njegovog letaDaren (21:34): Mislim da ne bi trebalo da se vrati u Aziju u skorije vrijemePetros (21:34): Molim te pitaj ga sjutra kad dođe mogu li da dođem da se vidim sa njimDaren (21:35): Možda mjesec ili dva kasnijeDaren (21:35): Čak ni u Kini, zar ne?Daren (21:36): Pretpostavljam da. Zašto da ne?Daren (21:36): Možeš odmah doći.Petros (21:38): Ne sada i pogotovo ne prije kraja Svjetskog prventsvaPetros (21:38): Ne želim da ga opterećujem još višePetros (21:38): Kad se bude osjećao dobro mogu doći. Ali, prvo želim da ga posjetim kao prijateljaPetros (21:38): A onda da pričam o svojim saznanjimaPetros (21:38): Problem je što su Kinezi veoma komplikovani i postoji mnogo centara moći, koji su ponekad u međusobnim konfliktimaDaren (21:39): Zvao sam ga, zvučao je dobro. Mislim da možeš doći i posjetiti ga bilo kada, kad je u Vegasu.Daren (21:40): Ali srećom nije kineska Vlada ovo učinilaPetros (21:41): Istina je da se jedan centar trudi da drži Pola van ovogaPetros (21:41): Ali neko je jači izaPetros (21:41): DaDaren (21:42): Tako je.Daren (21:43): Reći ću mu za tebe kad ga vidimPetros (21:43): Ali oni truju Peking u vezi Polove organizacijePetros (21:43): Dobro je što su veoma korumpirani i što Peking zna da neko stoji iza optužbiPetros (21:45): Biću tamo u srijedu. Ako ga vidiš dolje reci mi da odložimPetros (21:45): Javiću ti detalje o mom letu sjutraDaren (21:45): Dobro: Pretpostavljam da ćemo više o tome pričati kad saznaš višePetros (21:45): Molim te kaži mu da bude što više diskretniji kao i tvojim ljudima takođe. Oni šalju poruke svuda i ciljaju na filipinsku licencu.Daren (21:46): U redu. Pošalji mi detalje svog leta, srediću prevoz za tebe. Koliko dugo ostaješ? Tako da ti sredim smještajPetros (21:47): Dva dana je dovoljno, ali mogu ostati više ako on to želiPetros (21:51): Tvoj je telefon čist, ali njegov nijePetros (21:51): Donijeću mu jednu liniju (broj) iz Monte-aPetros (21:52): 100 puta bolji (nego op.a.) američkiPetros (21:52): 100 posto zar neDaren (21:52): Da. Ne mislim da bi trebalo da koristi više SIM karticu iz Makaua

Bonus video: