Premijera predstave "Zaustavite Zemlju, hoću da izađem" u Nikšićkom pozorištu

Nepostojeći "stenogram" ovog uzbudljivog saslušanja rekonstruisan je na osnovu šturih dnevničkih zapisa koji je pjesnik vodio tokom 1966, 1967. i 1973. godine, potpuno lišenih literarnih elemenata i poetsko-filozofskih opservacija
202 pregleda 0 komentar(a)
predstava Zaustavite zemlju
predstava Zaustavite zemlju
Ažurirano: 12.09.2018. 07:46h

Na sceni 213 Nikšićkog pozorišta večeras će u 20 časova premijerno biti izvedena predstava "Zaustavite Zemlju, hoću da izađem".

Epizodu iz Kancelarije Uprave državne bezbjednosti ondašnje SFRJ, s kraja šezdesetih godina dočaravaju Petar Božović koji tumači lik Vuka Dragovića, strogog i principijelnog pukovnika Udbe i Nebojša Ljubišić koji tumači Vita Nikolića.

Radnju komada pokreće sudska tužba koju je pjesnik podigao protiv poznatog, društveno etabliranog jugoslovenskog pjevača zato jer je neovlašćeno "posudio" njegove stihove za kompoziciju koja je, u ono vrijeme, postala veliki hit.

Komad nije hronološki opterećen jer prije svega cilj je bio da glavnu ulogu igra Vitova poezija.

Nepostojeći "stenogram" ovog uzbudljivog saslušanja rekonstruisan je na osnovu šturih dnevničkih zapisa koji je pjesnik vodio tokom 1966, 1967. i 1973. godine, potpuno lišenih literarnih elemenata i poetsko-filozofskih opservacija.

Željko Mijanović, scenarista dramskog teksta "Zaustavite Zemlju, hoću da izađem", lično nije poznavao Vita Nikolića, ali odrastao je u istom okruženju i sam bio aktivan u pjesničkim vodama. Za Vita kaže da je fenomen.

"Ovaj tuberkulozni beskućnik neuništivog duha koji je bolovao svoje gorke rane i jurišao na vjetrenjače, dugo doživljavan kao "lokalna znamenitost" i odbačen od tadašnje oficijelne književne kritike kao "estradni umetnik", danas zadobija sve više poštovalaca, a njegovi stihovi postaju omiljeni na mnogobrojnim internet stranicama kulturnog i duhovnog prostora koji danas nazivamo regionom", kaže Mijanović.

Predstava će se odigrati i 13. septembra, takođe u 20 časova.

Bonus video: