Da li je sedam sekundi dovoljno za bijeg?

Sud je naložio da vještak saobraćaja utvrdi da li su optuženi mogli za sedam sekundi ući u auto i projuriti bulevarom...
105 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2015. 06:40h

Dva muškarca postavljaju bombu na redakciju “Vijesti”, trče preko Bulevara revolucije i nestaju iz kadra. Sedam sekundi kasnije, velikom brzinom, ne zaustavljajući se zbog ležećih policajca, bulevarom juri “reno senik” Nemanje Vukmirovića.

Tužilac tvrdi da nema sumnje da se na snimku vide optuženi Vukmirović i Marko Šofranac, ali je sud naložio da vještak saobraćajne struke utvrdi da li su optuženi mogli za tako kratko vrijeme ući u auto i projuriti bulaverom.

U nastavku suđenja Šofrancu i Vukmiroviću, optuženima da su da 26. decembra 2013. postavili 300-400 grama eksploziva ispod kancelarije glavnog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića, odgledani su snimci sa kamera “Vijesti” i “Pobjede”, kao i snimci pretresa stanova optuženih.

Snimak sa „Pobjede“, koji „žuri” 14 minuta i snima dio pristupne ulice između “Vijesti” i “Pobjede”, i dio Bulevara, prikazuje dva muškarca u 23h 43min 18sec, jednog nižeg u odnosu na drugog, sa kapuljačama na glavi, koji iz bulevara ulaze u tu ulicu i nestaju iz kadra...

Nakon 1:29 minuta vraćaju se u kadar, trčeći istom ulicom iz pravca „Vijesti“, u pravcu bulevara. Prelaze bulaver u pravcu Osnovne škole “Maksim Gorki”, a sedam sekundi nakon njihovog nestanka iz kadra, iz pravca u kome su trčali, u kadar velikom brzinom ulazi sivi „reno senik“, koji ne smanjujući brzinu vozila, prelazi preko ležećeg policajca, i nestaje iz kadra nakon tri sekunde. Nakon 38 sekundi se vidi bljesak od eksplozije. Takođe se vidi prolazak istog vozila bulevarom, sada iz suprotnog pravca, oko sedam minuta nakon bljeska.

“Reno” juri preko “ležećih policajaca”

Na snimcima sa kamera “Vijesti” nijesu označeni ni datum, ni vrijeme, ali se takođe vide dva lica, u obući svjetlije boje i jedan od njih u pantalonama takođe svjetlije boje kako prolaze, a vidi se i lice sa leđa u jakni sa kapuljačom, kako postavlja eksploziv.

Na snimku pretresa stana Vukmirovićeve kuće, vidi se da je među izuzetim stvarima optuženog i jedna jakna veoma slična ovoj koja se vidi na snimku kamera “Vijesti”. Međutim, na toj jakni nijesu pronađeni tragovi TNT-a.

Na Šofrančevoj jakni, trenerci i patikama, ranije su pronađeni tragovi TNT. On je optužen i za ilegalno posjedovanje oružja, jer su u kući njegove babe pronađeni automatska i lovačka puška, sporogoreći štapin i municija.

Šofrancu i Vukmiroviću se sudi za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa izazivanjem opšte opasnosti, za koje je predviđena kazna od po šest mjeseci do pet godina zatvora.

Na unutrašnjosti rukavica nema tragova Nemanje Vukmirovića

Forenzički centar je, vještačeći unutrašnjost rukavica, koje su oduzete iz Vukmirovićevog “reno senika”, utvrdio prisustvo biološkog materijala koje vjerovatno pripada bliskom srodniku Vukmirovića. Na oduzetim rukavicama nema tragova optuženih.

Lutovac je istakao da to potvrđuje Vukmirovićevu odbranu, da su rukavice vlasništvo njegovog oca i da tragovi TNT-a možda potiču od miniranja puta na selu.

U Forenzičkom centru ranije je utvrđeno prisustvo tragova TNT na ručkama vrata na suvozačevoj strani, ali ne i u unutrašnjosti automobila. TNT je pronađen i na dva para gumenih rukavica u gepeku ,,renoa“. Tragovi TNT-a su nađeni na Vukmirovićevim patikama.

Galerija

Bonus video: