Nikšić: Kultopis sa Goricom Popović i koncert Ibrice Jusića

Pored “Nobelovaca”, Nikšićani će moći da odgledaju predstave “Očevi su gradili”, “Čarobnjak iz Oza”, “Biznismen”, dokumentarnu dramu “Sedam”, “Ispovijed Krsta Zrnova Popovića” i nekoliko filmova
109 pregleda 3 komentar(a)
Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Program podrške razvoju kulture u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.03.2015. 12:23h

Mart je mjesec pozorišta tako da će repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću ovoga mjeseca, prema najavi Kristine Radović, najviše biti baziran na pozorišnim predstavama.

Prema njenim riječima, u martu će biti organizovano 29 programa heterogene strukture.

Pored “Nobelovaca”, Nikšićani će moći da odgledaju predstave “Očevi su gradili”, “Čarobnjak iz Oza”, “Biznismen”, dokumentarnu dramu “Sedam”, “Ispovijed Krsta Zrnova Popovića” i nekoliko filmova.

Tu su, kazala je Radović, i kultopis sa Goricom Popović, koncerti Ibrice Jusića i grupe “Montenegro kongs”, koja na moderan način izvodi tradicionalnu muziku.

Izložbe, koncerti klasične muzike, poetsko-muzičke večeri, predavanja, promocije knjiga, samo su dio martovskog repertoara koji zajedno organizuju institucije kulture iz grada pod Trebjesom u saradnji sa državnim institucijama.

Ivana Mrvaljević, direktorica Gradskog pozorišta iz Podgorice, istakla je dobru dugogodišnju saradnju sa Nikšićkim pozorištem i izrazila nadu da će i oni uskoro dobiti svoj krov nad glavom.

“Na radost prije svega najmlađih a bogami i čitave porodice, u slavu 75. godina od nastanka velikog filmskog hita ‘Čarobnjak iz Oza’, urađena je potpuno nova priča, jedan zaista spektakl za djecu. Jako nam je važno bilo da djeci ponudimo najbolje što možemo, da se najviše sredstava uloži u to, da ne bude da djeci dajemo bajate stvari, nego ono najbolje”, kazala je Mrvaljević na konferenciji za novinare.

“Čarobnjak iz Oza” je, kako je rekla, priča o odrastanju, priča o tome šta na tom simboličnom žutom putu jedno dijete sve mora da prođe da bi sazrelo i postalo čovjek.

Prof. Goran Radojičić, predstavnik književnog kluba “Poenta poetika”, koji djeluje u okviru JU “Zahumlje”, kazao je da poezija u gradu pod Trebjesom nije zaboravljena.

Njihov klub osnovan je prošle godine i do sada je organizovao desetak programa kojima su dokazali da nikšićka poezija ima potencijala i da može da pruži nešto novo.

U sklopu martovskog repertoara 7.marta organizovaće “Veče ljubavne poezije”, dok će 21. marta učestvovati u programu obilježavanjaSsvjetskog dana poezije koji se organizuje u KIC-u “Budo Tomović”.

U sklopu Programa podrške biće organizovana i tradicionalna manifestacija “Dani frankofonije”.

Izvorne pjesme sačuvati od zaborava

Zdravko Đuranović, idejni tvorac grupe “Montenegro kings”, kazao je da je prije dvije godine krenuo sa projektom “Moderni zvuci stare pjesme”, kako bi sačuvao izvornu muziku, koja predstavlja korijen svake druge muzičke djelatnosti, od zaborava.

Bend je nazvan po njemu i Slavenu Knezoviću sa namjerom da “imena iskoriste” za bržu promociju i jači prodor. Međutim, da bi se muzičko naslijeđe našlo tamo gdje mu je mjesto – na samom vrhu ljestvice, nedostaje pomoć institucija.

“Svi su očekivali kada je tu moje ime da ću gusle dovesti. Pretprošle godine imali smo osam koncerata u osam gradova na trgovima i taj naš probni period je bio veoma dobar. Prošle godine smo htjeli da vidimo kakav smo to utisak ostavili na institucije, da vdimo koliko će nas ljudi pozvati. Ali, poziva nije bilo. Poslije osam koncerata i svega toga ovo nije kod crnogorskih institicija zavrijedilo ni jedan poziv”, kazao je Đuranović.

Zato su ove godine promijenili naziv u “Montenegro kings”. Bend čini šest muzičara koji izvode izvorne pjesme “upakovane” u novi ritam.

“To je klasičan rok bend, samo osvježen za jednu duvačku sekciju saksofon i truba. Domiraju pjesme iz Crne Gore i po jedna iz okruženja”, kazao je Đuranović.

Bonus video: