Miloševa zemlja ni za pola Svetovog duga

Zemljište u Mrčevom polju je procijenjeno nakon što je javni izvršitelj Darko Rajković blokirao imovinu kojom jer mlađi Marović garantovao da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu od gotovo 1,1 miliona eura, saznaju „Vijesti“
99 pregleda 4 komentar(a)
Zemljište Jaz, Miloš Marović, Foto: Vuk Lajović
Zemljište Jaz, Miloš Marović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.10.2018. 16:25h

Parcela od 10.600 kvadrata u zaleđu plaže Jaz Budvanina Miloša Marovića, sina nekadašnjeg visokog funkcionera DPS–a Svetozara Marovića, procijenjena je na 456.000 eura.

Zemljište u Mrčevom polju je procijenjeno nakon što je javni izvršitelj Darko Rajković blokirao imovinu kojom jer mlađi Marović garantovao da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu od gotovo 1,1 miliona eura, saznaju „Vijesti“.

Riječ je o šteti koju je Marović - šef organizovane kriminalne grupe, pričinio Opštini Budva u korupcionaškim aferama.

Kvadrat zemlje procijenjen je na 43 eura, što je, kako su „Vijestima“ kazali brojni vlasnici parcela u Mrčevom polju, realna cijena.

Izvori „Vijesti“ navode da zemljište na toj lokaciji rijetko uspjevaju da prodaju jer je uglavnom riječ o suvlasničlkim parcelama. U zavisnosti od lokacije, kvadrat navodno košta od 20 do 50 eura.

Miloš je zemljište kupio, a ne naslijedio, imajući u vidu da je bratstvo Marovića od starina vlasnik najatraktivnijheg dijela - uz samu plažu Jaz.

Rješenje o izvršenju javni izvršitelj donio je na zahtjev Opštine još u julu, a nakon procjene lokalna uprava može da pokuša da proda zemlju kako bi namirila bar dio štete koju je pričinio stariji Marović.

Milošu je u vlasništvu ostalo još oko 800 kvadrata kojima nije garantovao za oca.

Očekuje se da će uskoro Opštini biti dostavljena procjena imovine i starijeg Marovića.

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić je prije gotovo pola godine na predlog Opštine donijela rješenje za naplatu 1.096.481 eura, kojom je blokirana Marovićeva imovina.

Ona je blokirala sve njegove bankovne račune u Crnoj Gori, sa kojih je Opština uspjela da naplati svega 460 eura.

Nakon procjene, biće naložena prodaja automobila i Marovićeve đedovine na Jazu i grbaljskom selu Krimovica.

Krajnji rok da Marović uplati novčanu kaznu u kasu Opštine Budva istekao je 10. oktobra prošle godine.

Blokirane su dvije parcele na Jazu od ukupno 1.600 kvadrata koje su kategorisane kao šume, od čega je polovina u vlasništvu Marovića. Izvršenje se odnosi na livadu od 1.274 kvadrata, 615 metara kvadratnih pašnjaka i 2.190 šume u Krimovici, od čega je četvrtina u vlasništvu Marovića.

Nakon procjene, na prodaju će i osmina vlasništva Marovića na lokalitetu Dubraljevina, gdje on sa rođacima ima ukupno 5.357 kvadrata šuma i pašnjaka i četiri vikendice od po 51, 68, 89 i 107 kvadrata.

„Izvršenje će se sprovesti upisom u katastar nepokretnosti, utvrđivanjem vrijednosti, prodajom nepokretnosti i namirivanjem Opštine Budva iz iznosa dobijenog prodajom“, navodi se u rješenju.

Marovići su već više od godinu u Beogradu, a Crna Gora ih potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama u vezi sa prodajom 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime je opštinska kasa oštećena za 1,4 milion eura.

Osuđen je na godinu zatvora i novčanu kazne od 385.000 koju je prije godinu izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio državljanstvo Srbije i podnio zahtjev da 11 mjeseci robija u toj državi.

Svetozar je navodno na liječenju, a čeka ga četvorogodišnja robija.

Bonus video: