Drogu švercuju i dojilje i osobe sa invaliditetom

Posao koji rade mobilne ekipe Uprave carina ima višestruki efekat - kontrolišu promet, ali i kolege na graničnim prelazima
521 pregleda 14 komentar(a)
Carina, Foto: Vesko Belojević
Carina, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.03.2015. 19:37h

Rezervoar za gorivo, branici, ručno napravljeni bunkeri, ali i gume automobila tek su neka od mjesta na vozilu na kojima su crnogorski carinci pronalazili drogu.

Mihailo Saveljić i Zoran Radusinović, članovi mobilne ekipe Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina sa kojima su reporteri “Vijesti” dva dana radili na terenu, pričaju o “maštovitosti” švercera i načinu na koji se oni i njihove kolege bore sa njima.

“Najvažnije je iskustvo na osnovu kog možemo po ponašanju vozača, vozilu i oštećenjima na njemu ocijeniti da li je neko mogući krijumčar. Gledamo ima li interesantnih deformacija na automobilu, strukturu putnika”, priča Saveljić.

Njih dvojica pojašnjavaju da ne postoji pravilo ko švercuje drogu.

“Pronalazili smo narkotike u automobilu u kom majka doji bebu, ili u kom je invalidno lice, u gumama automobila, koje su bile u pogonu. Čovjek koji je vozio, star oko 60 godina do zadnjeg momenta poricao je da ima nešto. Kada smo skinuli gume priznao je da ih je zamijenio nadomak granice, jer ne bi mogao dugo da vozi na njima, kao i da mu je neko dao nešto malo para da to prošvercuje”, priča Radusinović, dok mobilni tim i reporteri idu ka granici sa Hrvatskom.

Saveljić dodaje da su nekada u automobilu napunjenom droge muž, žena i mala djeca, nekada dva mlađa muškarca...

“Kako mi nešto presiječemo, oni mijenjaju taktiku”, dodao je on.

Kontrolišu i kolege

Saveljić i Radusinović pričaju da posao koji rade mobilne ekipe ima višestruki efekat - kontrolu prometa i kolega.

“Naše kontrole su nenajavljene, stacioniramo se nadomak graničnih prelaza i kontrolišemo one koji su prošli granicu. Takvom kontrolom najbolje se vidi da li su kolege pažljivo radile provjere. Ipak, nekada naiđemo i na one koji su prešli mimo legalnih prelaza. Otkrije se ponešto, a svakako je korisno jer se ne smije dozvoliti da se kolege 'oslobode'”, kazao je Radusinović.

Provjera plombe obavezna

Njegov kolega pojašnjava da je Granični prelaz Debeli brijeg švercerima posebno interesantan ljeti.

“Najčešće su državljani Albanije ti koji ljeti, koristeći gužve, pokušavaju da preko Sukobina unesu drogu u Crnu Goru, a preko Debelog brijega je iznesu i prenesu do država Zapadne Evrope”, kazao je on.

Miran dan na Debelom brijegu

Na Graničnom prelazu Debeli brijeg u utorak 17. februara bilo je mirno. Carinici i granični policajci uredno su kontrolisali ko izlazi iz Crne Gore, i šta iznose, ali i ko ulazi u našu državu. Mobilna ekipa UC pripremila je kompletnu opremu za detaljan pregled i zaustavila bijeli džip “audi quattro” albanskih registarskih oznaka.

Pregledali su vozilo fibroskopom (sondom), gume ručnim rendgenom basterom. Vozač i njegov saputnik mirno su posmatrali pretres.

Sonde i kamere kojima se pretražuje unutrašnjost automobila: GP Debeli brijeg

“Imamo odličnu opremu - sondu, ručni rendgen, ogledala, kompletan alat, uređaj za otkrivanje tragova narkotika i eksploziva SABRE 4000, First Defender za analizu strukture materijala i detekciju tragova, drop testove. Koristimo pse”, pojašnjava Saveljić.

Audi albanskog državljanina bio je “čist” i pregled je završen.

Radusinović, Saveljić i njihove kolege sa GP Debeli brijeg pričaju da su oni kod kojih se pronađe droga uglavnom mirni kada shvate da su “pali” i da ne prave incidente.

Tehnička roba i auto-djelovi na šlepu

Službenici Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja pričaju da se dešava da šverceri ubace auto-djelove, gume, tehničku robu na šlep na kojem su utovareni automobili za uvoz...

“Kada govorimo o švercu garderobe, najčešće je to veća količina od prijavljene. Kada ih mi zaustavimo više nemaju šansu da prijave robu, već se mora sve poklapati sa papirima, u suprotnom u carinskom su prekrašaju”, pojašnjava Radusinović.

On priča da je znatno drugačija situacija kod onih koji švercuju drogu ili zlato.

“Moramo biti nekoliko koraka ispred njih, jer isto kao što mi njih pratimo i analiziramo, to rade i oni koji švercuju narkotike. Jedno vrijeme su koristili stare automobile, a sada novije, vrijedne preko 100.000 eura”, kazao je Radusinović.

Kuriri sve češće ne znaju gdje je droga sakrivena

Dan nakon smjene provedene na Debelom brijegu uputili smo se ka Božaju. Radusinović i Saveljić pričaju da je najnoviji trend među narkodilerima da kuririma ne govore gdje su sakrili drogu.

“Dešava se da znaju da prevoze drogu, ali ne i gdje je, jer im je neko drugi utovari. To rade najčešće Albanci, kako vozači ne bi reagovali kada se policija ili carinici primaknu tom mjestu. Ako znaju gdje je nešto sakriveno rad srca im se ubrza, što može biti dovoljan indikator”, kazao je Saveljić.

Radusinović priča da su vrlo rijetki slučajevi da onaj ko vozi “baš ništa ne zna”.

“Bio sam prisutan kada je muškarac od nekih 27 godina uhvaćen sa više od 200 kilograma marihuane. Čim se policajac popeo na kamion, pozlilo mu je”, priča Radusinović.

Kada ih uhvate, pravdaju se svim i svačim

Na GP Božaj - gužva. Na izlaznoj traci zaustavljen kombi italijanskih tablica i kompletan tovar istovaren pored.

Vođa smjene na CI Božaj Milentije Živković pojašnjava da je bila oštećena plomba na kombiju, i da su kontrolom pronašli više garderobe nego što je prijavljeno, uglavnom brendirane.

Italijanski državljanin albanskog porijekla Gentiano Leiba, tvrdi da nije oštetio plombu, već da mu je to uradila patrola policije u Budvi.

Tvrdio da nije sam skinuo plombu sa kombija: Leiba

“Svi pokušavaju da se izvuku pravdajući se da nijesu oštetili plombu. Ovo što on priča nema veze sa istinom, a i već je provjereno sa policijom”, pojašnjava Radusinović.

Leiba tvrdi da farmerke “Miss Sixty” koje su pronađene u njegovom kombiju, nijesu original.

“To sam platio dva eura u Italiji, kod Kineza”, tvrdi on.

Leiba tvrdi da prvi put prevozi garderobu, da nije znao kako ide procedura, ali ne objašnjava zašto nije prijavio čitav tovar.

“Vjerovatno je pokušao da izbjegne dažbine tako što će prijaviti manje garderobe, ipak, uhvaćen je, sada mu je višak robe oduzet i napisana kazna”, kazao je Radusinović.

Nakon detaljne kontrole “mercedesa”, nekoliko desetina “običnih” pregleda, na GP Božaj ostavljamo carinke i Leibu.

Radusinović i Saveljić u povratku pričaju da su jedne noći, čekajući šleper u šipražju nadomak granice, pronašli desetak azilanata.

Sumnjive možemo zaustaviti i provjeriti bilo gdje u državi

Šverceri više ne mogu biti mirni ni van graničnih prelaza - mobilne ekipe Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina konstantno su na terenu.

“Ciljna grupa su oni koji prelaze granicu, a kontrole su pojačane na putevima koji sa graničnih prelaza vode u unutrašnjost. Ipak, ako imamo informacije, ili sumnjamo da neko prevozi švercovanu robu možemo ga zaustaviti bilo gdje u državi”, objašanjava služebnik tog Odsjeka Zoran Radusinović dok na putu ka granici sa Bosnom i Hercegovinom njegov kolega Mihailo Saveljić zaustavlja kamion.

Provjeravaju da li pored prijavljene prevoznici imaju i sakrivenu robu

Nakon kontrole, pregleda dokumentacije i plombe, vozač Kemo Abazović iz Gornjeg Vakufa može da nastavi put.

“Nikada nijesam imao problema sa crnogorskim carincima, mada, uvijek imam uredne papire”, kazao je on.

Manje švercuju drogu preko Debelog brijega

Dragan Perović, šef Carinske ispostave Debeli brijeg, tvrdi da je švercerima droge “postao problematičan koridor” preko tog prelaza.

“U 2013. smo, u 13 odvojenih akcija zaplijenili 602,30 kilograma skanka. U 2014. u osam odvojenih situacija zaplijenjeno je 212,26 kIlograma. To pokazuje da je smanjen trend i količina, jer im je ovaj koridor problematičan zbog našeg, ali i rada kolega na Karasovićima”, kazao je on, dodajući da je saradnja sa hrvatskim carinicima “obostrano savršena”.

Perović ističe da uspijevaju da se izbore sa domišljatošću švercera:“Oni razmišljaju samo o tome kako će da prokrijumčare drogu, a mi kako da ih spriječimo”.

On dodaje da u otkrivanju švercera važnu ulogu igraju iskustvo carinika i profilisanje putnika:“Nema pravila ko krijumčari - to rade mlađi, stariji, muškarci, žene”.

Na tom prelazu u pet odvojenih akcija zaplijenjeno je 210.000 eura neprijavljenog novca.

“Kada bismo uporedili rezultate rada sa uslovima u kojima radimo, mislim da bismo bili najbolji prelaz u regionu”, kazao je Perović.

Krijumčarenje rezanog duvana karakteristično je za GP Božaj

Šef Carinske ispostave graničnog prelaza Božaj Draško Knežević kazao je da svaki prelaz ima svoje specifičnosti, a da je na GP Božaj bilo više zapljena droge, rezanog duvana i razne robe.

“Rezani duvan je, čini se, veoma interesantan za ovo područje. Imali smo više zapljene te robe, koja je bila dobro sakrivena uglavnom u putničkim vozilima državljana Albanije”, kazao je on.

Detaljni pregledi svakodnevica: Sa GP Božaj

Knežević pojašnjava da osim svakodnevnih kontrola na prelazima, carinici regiona imaju sistem elektronske razmjene podataka o pošiljkama, kao dodatni vid sigurnosti i kontrole: “Sve pošiljke koje idu iz jedne države u drugu, nebitno da li su upućene u unutrašnjost ili je samo tranzit kroz našu državu imamo u najavi”.

Knežević je kazao da će se tokom 2015. godine nastaviti sa rekonstrukcijom GP Božaj. ”U planu je da se napravi pet kolovoznih traka prema Albaniji. Oni će takođe izvršiti rekonstrukciju njihovog dijela i izgraditi više traka, čime će se dobiti na prohodnosti”, rekao je Knežević.

On je istakao da imaju izvanrednu saradnju sa kolegama iz Albanije, i sa Graničnom policijom.

Bonus video: